Početkom 2020. znaće se ima li nafte u crnogorskom podmorju

Prvi preliminarni podaci o tome da li u crnogorskom podmorju ima nalazišta nafte i gasa biće poznati krajem 2019. ili početkom 2020. godine, saopštila je portparolka Uprave za ugljovodonike Jelena Savković.

Savković je najavila i da bi u tom periodu trebalo da bude izbušena prva istražna bušotina.

“Taj neki istražni period traje 4+3 godine, dakle sedam godina je predviđeno da koncesionar vidi i istraži da li nešto ima u našem podmorju. Za očekivati je da krajem 2019, početkom 2020. nakon prve bušotine imamo preliminarne podatke o tome šta se nalazi u našem podmorju”, rekla je Savković.

Gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG), Savković je rekla da je od 4. do 10. decembra snimljeno 23 odsto površine blokova 4, 5, 9 i 10.

To, kako je istakla, znači da je zaključno sa jučerašnjim danom snimljeno 70 odsto ukupne teritorije predviđeno za snimanje shodno ugovoru o koncesiji s kompanijama Eni i Novatek.

“Ako sve bude teklo po prognoziranoj dinamici i zavisno od vremenskih uslova, očekuje se da bi 3D seizmičko istraživanje moglo biti završeno za desetak dana. Onda predstoji period obrade podataka, koji može trajati do 10 mjeseci. Nakon toga određuje se mjesto za prvu bušotinu, a očekuje se da bi prva istražna bušotina mogla biti izbušena krajem 2019. ili početkom 2020. godine”, rekla je Savković.

Podijeli: