Počeli radovi: Prvi brod sa gritom iz Brodogradilišta isploviće u januaru

Prvi brod sa gritom isploviće iz Brodogradilišta Bijela u januru 2019. godine, kazao je predsjednik renomirane francuske kompanije Valgo Fransoa Buše, koji je danas, zajedno sa ministrom turizma i održivog razvoja Pavlem Radulovićem, presjekao vrpcu na mjestu gdje je označen početak radova na čišćenju i odvoženju toksičnog otpada iz brodogradilišta.

Radulović i Buše obišli su Brodogradilište, a predsjednik francuske kompanije Valgo je naglasio da je cilj projekta čišćenje Brodogradilišta Bijela da bi se na tom prostoru realizovao novi projekat.

“U brodove će biti tovareno po 7.000 tona grita”, rekao je Buše.

On je istakao i da postoje mnoge poteškoće u jednom ovakvom radu.

“Ovakav rad zahtijeva mnogo opreznosti, naročito u fazi upravljanja opasnim materijalima, kao što su grit i azbest. Već pet mjeseci priprepramamo ovaj projekat. Okupljamo i pripremamo ekipu, osiguravamo mjesto, pripremamo dokumentaciju”, objasnio je.

Glavni radovi odvijaće se u dvije faze.

“Prvo, evakuacija opasnog materijala, prije svega grita, i remedijacija zemljišta zagađenog ugljovodonicima i uljem. Drugo, ova remedijacija koju obavljamo na mnogo načina će pomoći Crnoj Gori. Zaposlićemo nove radnike, sačuvaćemo svjetsku baštinu zaštićenu UNESCO-om, tu smo da pomognemo u procesu evropskih integracija i otvaranju poglavlja 27”, kazao je Buše.

Radulović je kazao da je svjestan da se u posljednje vrijeme mnogo priča o zaštiti životne sredine.

“I treba da se priča i to ne zbog poglavlja 27, već zbog zdravlja. Industrijski otpad je i sada veliki problem u Crnoj Gori, ali smo uspjeli da pokrenemo rješenje ovog problema. Imamo četiri ekološki rizične tačke, jer pored grita tu su i Termoelektrana i Jalovište Gradac u Pljevljima, kao i KAP u Podgorici”, objasnio je on.

Prema riječima ministra, projektna dokumentacija za sanaciju ekološki rizične tačake u TE Pljevlja je privedena do kraja.

“Priprema se i projektna dokumentacija za Podgoricu, dok je pri kraju posao u Gradcu u Pljevljima. Ipak, zvanično smo počeli od najtežeg projekta sanacije, odnosno odvoženje grita. Ovaj grit nije bezazlen, a uz njega će se obavljati i čišćenje od ulja i deterdžentskih sredstava”, ističe Radulović.

Dodao je i da očekuje da posao bude završen do marta 2020. godine.

“Nakon završetka posla, možemo da počnemo priču sa investitorima za nešto novo na ovoj lokaciji, na šta ćemo svi biti ponosni”, zaključio je Radulović.

Podijeli: