Pasoš ima oko 40 odsto Crnogoraca

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) manje od dvije petine, odnosno oko 40 odsto građana Crne Gore posjeduje pasoš.

Foto: rojters

Pravo na biometrijski pasos imaju crnogorski državljani. Kako bi ga dobili treba da podnesu zahtjev, ispravu kojom se može utvrditi identitet, na primjer ličnu kartu, i da plate 40 eura. Osobe mlađe od 21 godinu za pasoš treba da izdvoje 15 eura.

„U Crnoj Gori 244.029 lica ima izdat pasoš. Pasoši se izdaju djeci do navršene četvrte godine života sa rokom trajanja od dvije godine, a poslije navršene četvrte godine života sa rokom od deset godina“, kazala je Mira Radović načelnica Direkcije za saobraćajne isprave i oružje u izjavi za Satelitski program TVCG.

Naši iseljenici koji rade u Njemačkoj se već godinama žale da im u toj zemlji ne priznaju vozačke dozvole izdate u Crnoj Gori.

Kako su objasnili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, sa državama koje ne priznaju vozačke dozvole izdate u Crnoj Gori, na primjer sa Njemačkom i Italijom u toku je usaglašavanje, nakon kojeg očekuju potpisivanje Sporazuma o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola.

„U većini država na osnovu crnogorske vozačke dozvole izdaje se strana vozačka dozvola. Međutim ima država koje ne priznaju crnogorsku vozačku dozvolu i sa tim državama potpisujemo sporazume o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola,“ kazala je Mira Radović.

Da su pregovori sa njemačkim vlastima o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola pri kraju potvrđeno je ovih dana na sastanku ministra unutrašnjih poslova Melvudina Nuhodžića i ambasadora Njemačke Roberta Vebera.

Prema riječima Mire Radović italijanske vlasti su početkom ove godine tražile pojašnjenje u vezi kategorija a njihovo usaglašavanje je u toku.

Podijeli: