Ozvaničena saradnja TO Herceg Novog i Sankt Peterburga: Bez politike, u fokusu kultura i turizam

Potpisivanjem sporazuma u Sankt Peterburgu ozvaničena je saradnja Turističke organizacije Herceg Novi i tog petomilionskog ruskog grada, započeta tokom Dana ruske kulture u Herceg Novom, sredinom godine.

U svečanoj dvorani hotela Astoria upriličena je press konferencija. U hercegnovskoj delegaciji bilo je oko tridesetak predstavnika hotelske i agencijske privrede, koju su predvodili direktor lokalne TO Pavle Obradović i potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević.

Protokol o saradnji potpisali su direktor lokalne TO, Pavle Obradović i direktorica TO Sankt Peterburga, Nadežda Petrovna Vitaljevna.

Konferenciju je otvorio guverner za kulturu Konstantin Zuardovič Suhenko, uz direktoricu pozorišta za mlade u Sankt Peterburgu, Svetlanu Lavrecovu, koja je ujedno određena za ambasadorku kulture u Herceg Novom i umjetničku direktoricu Dana ruske kulture, navodi za Radio Jadran, Pavle Obradović:

– Oni su veoma zainteresovani da Herceg Novi bude prijestonica kulture u Crnoj Gori, kao što je Sankt Peterburg u Rusiji. Tako da smo dogovorili saradnju tokom koje ćemo imati „razmjenu“ kulturno umjetničkih grupa i ansambala. Mi smo već najavili mogućnost promocije Praznika mimoze sa mažoretkama i Gradskom muzikom na nekom njihovom festivalu, a oni će ponovo na Danima ruske kulture dovesti svoje grupe. Mada, njihove predstavnike očekujemo već tokom Praznika mimoze – kazao nam je Obradović.

Iz Sankt Peterburga uskoro treba očekivati gostovanja raznih KUD-ova, slikara, pozorišnih ansambala… Troškove putovanja snosiće Sankt Peterburg, dok će smještaj i marketinška promocija biti obaveza domaćina, Opštine Herceg Novi. Prihod od ulaznica za programe inkasiraće lokalna uprava.

Želja TO Herceg Novi je da promoviše kulturni potencijal grada u Sankt Peterburgu i obratno. U hercegnovskoj delegaciji bili su predstavnici hotela Perla, Lazure, Instituta Dr Simo Milošević, Trend travel agencije, agencije Montenegro Holiday DMC, zatim direktor TO Budva Mladen Franović, predstavnici TO Kotora, Montenegro Airlines-a i drugih gradova Crne Gore, kao i ambasador Crne Gore u Rusiji, Ramiz Bašić. Sa druge strane, konferenciju su pratili predstavnici 32 turoperatora regije Sankt Peterburg, uz 17 novinskih ekipa.

– Mislim da je to fenomenalno i pravi put kojim treba ići, jer je ovo direktan kontakt sa njima. Bilo je riječi i o ugovaranju aranžmana u hotelima. Sada treba da radimo na strategiji „probijanja“ na rusko tržište, jer preko Sankt Peterburga imamo „otvorena vrata“ – ocijenio je Obradović.

Stoga, kako je rekao, poziva sve hotelske i ugostiteljske poslenike Herceg Novog da se uključe, kako bi „ojačali“ i omasovili ponudu grada na tržištu Sankt Peterburga, kasnije i ostalog dijela Rusije.

Za ovu priliku TO je napravila promotivni spot grada sa svim lokalnim atrakcijama, dok su hotelijeri ponudili hotelske aranžmane.

– Mišljenja smo da je ovo dobar početak razvoja kulturnog turizma u Herceg Novom i vjerujemo da ćemo na pravi način uspjeti da povežemo dva grada. Oni su veoma zadovoljni našim potencijalom i ozbiljni su u namjeri da sarađujemo. Posebno su istakli da je politika i bilo što vezano za nju, potpuno izuzeto, jer se međusobni odnos bazira isključivo na kulturi i turizmu – naglasio je Obradović.

Podijeli: