Ona je najbolji student Herceg Novog: Ponosna sam na svoj grad

Mlada i prespektivna Novljanka Ivana Banićević uspjela je da sa samo 23 godine pobere brojne uspjehe i titulu najboljeg studenta, a posljednja u nizu nagrada je i priznanje Najbolji student Herceg Novog.

Ivana, inženjer hemijske tehnologije, a uskoro i magistar, sasvim skromno govori o svom uspjehu koji su do sada prepoznali i nagradili stipendijama i u Inženjerskoj komori i Vodakomu.

“Ponosna sam na svoj grad što je došao na ideju da dodjeli takvo priznanje, a za mene svakako znači podstrek za neki budući rad”, kaže Ivana za Radio Herceg Novi.

Ona je na osnovnim akademskim studijama studijskog programa Hemijska tehnologija na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore ostvarila je prosječnu ocjenu „A“ (9,96), na specijalističkim studijama bira Ekološko usmjerenje i ostvaruje prosječnu ocjenu “A”(10,00).

“Sve je teklo neplanirano, s obzirom na to da sam započela studije bez nekih ambicija da budem najbolji student ili da imam sve desetke, međutim kada se uči nešto što se voli tada se uči više i sve pada lakše. Nije uvijek bilo lako, ali jeste sa dosta ljubavi”, kazala je Ivana.

Pohađala je Osnovnu školu “Orjenski bataljon”, kada se i rodila ljubav prema hemiji.

“Prenio nam je naš profesor hemije Oliver Jakovljević, a ovaj predmet mi je, uz matematiku, bio omiljen i u Gimnaziji SMŠ „Ivan Goran Kovačić“. Kada je došao dan da se upiše fakultet željela sam da i moje buduće školovanje ima veze sa hemijom. U Podgorici je postojao fakultet sa smjerom hemijska tehnologija i tako je krenulo. Na specijalističkim studijama sam birala Ekološko usmjerenje jer smatram da ovdje, u Crnoj Gori, ima prostora za to. Moja prva zamisao je bila da se bavim elektrohemijom međutim na našim prostorima to i nije razvijeno. Smatram da će ekološki smjer svakako imati primjenu kod nas, od primorja do sjevera”, ističe Ivana.

Kako kaže, trenutno je usresređena na to da uspješno završi magistarske studije, a da li će se roditi ideja za doktorskim studijama, prepušta budućem vremenu.

“Uz to želim da se zaposlim, to je moja i želja i potreba. Voljela bih da se usavršim, da pođem na studentsku razmjenu negdje van granica Crne Gore, a potom sebe ipak vidim ovdje u svojoj državi”, kazala je Banićević.

Njen svaki dan ispunjen je radom i učenjem, ali kako kaže vikend uvijek donese trenutke za prijatelje, druženje i izlaske.

Nagrada za najboljeg studenta Herceg Novog dodjeljuje se prvi put ove godine nakon konkursa koji je sproveo Sekretarijat za kulturu i obrazovanje. Ivani će biti urućena na svečanoj sjednici povodom Dana grada u nedelju 28. oktobra.

Podijeli: