Oko 2.800 migranata nezakonito ušlo u Crnu Goru

Vojska Crne Gore već sedam dana zajedno sa policijom čuva granicu sa Albanijom u zoni graničnog prelaza Božaj. Cilj pojačane kontrole te zone je spriječavanje ilegalnih prelazaka državne granice sa Albanijom.

Crnogorski vojnici nakon 15 godina vratili su se na granicu. Ovog puta kao pomoć kolegama iz policije. Mješovite patrole danonoćno čuvaju granicu sa Albanijom kako bi spriječili ilegalni ulazak migranata u Crnu Goru.

“Pješadijski vod koji je angažovan na tom zadatku je pod komandom UP odnosno starješina granične policije i oni rade po njihovim naređenjima i oni rade u skladu sa njihovim procedurama”, kaže za TVCG potpukovnik Vojske Crne Gore Esad Murić.

“Mi smo od početka godine pojačali mjere ali smo procijenili da je veoma značajno da nam se u to pojačanje uključi vojska”, saopštio je načelnik Odsjeka za nadzor granice Crne Gore Vojslav Dragović.

Rezultati pojačanja se već primjećuju.

Dragović kaže da su na dnevnom nivou imali između 20 i 30, a sada je petnaestak migranata na dnevnom nivou.

Kada se broj ljudi koji traže azil u Crnoj Gori uporedi sa prošlom godinom primjećuje se veći pritisak na granice.

Dragović kaže da je u 2017. bilo 840, a da u ovom periodu do kraja avgusta ima oko 2.850 migranata koji su nezakonito prešli granicu.

Esad Murić kaže da je kretanje ograničeno, a tereni nepristupačni tako da je i glavna uloga komandira da nađu najbolje načine da zatvore prolaze koji su najkritičniji.

Kako je kopnena granica sa Albanijom dugačka 113 km teško je otkriti svaki prolaz kroz koji migranti ulaze na crnogorsku stranu. Oni koji nelegalno uđu, isto tako je i napuste.

“Do sada sve naše procjene ukazuju na to da oni svi koriste CG kao tranzitno područje, jer vrlo brzo nakon podnošenja zahtjeva za azil napuštaju teritoriju CG, takođe nezakonito,” rekao je Dragović.

Podaci pokazuju da se više od 2000 njih ipak vratilo nazad u Albaniju kada su primijetili graničnu patrolu, što i jeste cilj jačih kontrola.

Podijeli: