Ojačati saradnju Crne Gore i Portugalije

Crna Gora i Portugalija treba da ostvare bližu ekonomsku saradnju, a ključni sektori u kojima ona može biti produbljena su energetika i turizam, zaključeno je na sastanku ministarke ekonomije Dragice Sekulić i ministra ekonomije u Vladi Portugalije Manuela Caldeira Cabrala.

Sekulić boravi u portugalskom gradu Porto gdje će, nakon sastanka sa ministrom Cabralom, predstaviti investicione mogućnosti Crne Gore.

Tokom sastanka obje strane su izrazile uzajamno zadovoljstvo povodom susreta, kao i nadu da će se saradnja dva ministarstva, kao i dvije zemlje produbiti i poboljšati na svim poljima.

“Portugalija ima velika iskustva u izgradnji vjetroelektrana, ne samo u toj, već i u drugim zemljama, gdje su portugalske kompanije prepoznate kao stabilni strani direkti investitori u ovom sektoru“, saopšteno je tokom sastanka.

Nadalje, u sektoru tuzima prepoznata je mogućnost saradnje u prenosu know-how, ali i direktnom investiranju.

“Portugalija, kao zemlja tradicionalno okrenuta turizmu, ima dobro razvijen edukativni sistem za ovaj sektor koji pokriva srednje škole i fakultete, dajući, pored teorijskog, i praktično znanje i iskustvo“, naveli su portugalski predstavnici.

Takođe, zaključeno je da postoji mogućnost direktnog investiranja portugalskih investitora u oblast turizma, kroz greenfield investiranje i putem privatizacije dostupnih hotela u Crnoj Gori.

Nakon bilateralnog sastanka sa portugalskim kolegom, ministarka Sekulić će danas popodne na konferenciji „Crna Gora – Portugalija: poslovne mogućnosti i poslovni ambijent“ portugalskim kompanijama predstaviti investicione mogućnosti Crne Gore, aktuelne i potencijalne projekte, kao i programe podsticaja koje Vlada Crne Gore nudi.

Podijeli: