Odvažan poduhvat: Stevan i Nikola na biciklima do Beograda

Na odvažni poduhvat putovanja od Herceg Novog do Beograda na biciklu ponovo se, nakon prošle godine, odlučio Novljanin Stevan Lučić. Lani je bio sam, ali ovog puta društvo mu pravi prijatelj, Nikola Bijelović.

Ova dva triatlonca zaputili su se u četvrtak rano ujutru putem preko Nikšića i Žabljaka do glavnog grada Srbije, put dug 530 kilometara. Ako ih posluže vremenske prilike, na dva točka će i nazad kući.

Na poduhvat su se odlučili odjednom, bez ikakvih priprema. Zajedno su vozili i trenirali, tako su se i dogovorili da krenu, priča nam Stevan Lučić.

“Prvi dan je prošao sa dosta vjetra preko Nikšića. Došli smo prilično kasno na Žabljak, već je bilo skoro 10 sati. Nestvarna hladnoća nas je pratila kroz Šavnik, nije tako bilo prošle godine. Ovo je, čini mi se, najzahtjevnija dionica do Beograda”, navodi on.

Drugog dana krenuli su sa Žabljaka, preko mosta na Đurđevića Tari. Plan je bio da pedalaju do Nove Varoši, gdje će napraviti pauzu i prenoćiti. Čekalo ih je 120 kilometara, nakon 170 prvog dana.

“Nismo žurili sa polaskom, jer smo se nakupili zime, koju nismo očekivali. Sve je u redu što se tiče nas, nema povreda niti umora, a i bicikli nas slušaju odlično”, ističe Lučić.

Iz Nove Varoši krenuli su danas, a plan je da idu na Zlatibor, pa prema Užicama i Čačku, gdje ih čeka rezervisan smještaj. Iz Čačka će u nedjelju ujutru krenuti ka Beogradu, a računaju da će tamo biti u poslijepodnevnim časovima.

Konačište su obezbijedili kod rodbine i prijatelja, ali i preko interneta.

Kako će se vratiti u Herceg Novi još nijesu odlučili. Opcije su aubotus i bicikl, ali sve zavisi od vremenskih prilika.

“Nismo htjeli ništa unaprijed da planiramo, jer imamo četiri dana vožnje. Ne znamo kakvo će vrijeme gore biti, ali plraniramo da provedemo 2-3 dana u Beogradu”, priča Lučić.

Ukoliko bude suvo, vratiće se dvotočkašima preko Kragujevca, Raške, Novog Pazara, Berana i Podgorice.

“Kragujevac, drugi dan Kragujevac-Raška ili Novi Pazar, treći Novi Pazar-Berane, najvjerovatnije onda Berane-Podogrica i posljednjeg dana Podgorica-Herceg Novi”, kaže Lučić.

Stevan i Nikola svakako će se orjentisati prema dugoročnoj prognozi, jer ne žele da ih tokom puta, uz naporne dionice, prate još i kiša i hladnoća. U svakon slučaju, neka im je sretno, kao što je bilo i drugima prije njih koji su iz Herceg Novog na biciklima znali voziti do Beograda, ali i drugih udaljenijih gradova regiona.

Podijeli: