Od turizma očekuju 90 do 100 odsto prihoda od rekordne 2019.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović istakao je da ove godine očekuju potpuni oporavak turizma i nivo prihoda koji je projektovan budžetom za 2022. godinu. Uz umjereni optimizam očekuju prihode koji su na nivou između 90-100% od onoga što je ostvareno tokom rekordne 2019. godine. Kako je kazao, izvanredna zimska sezona je uvod za potpuni oporavak turizma u Crnoj Gori.

Foto: RTCG

„Iako se na jednu krizu nadovezala druga, uz umjereni optimizam očekujemo da ćemo ove godine ostvariti prihode koji su na nivou između 90-100% od onoga što smo imali tokom rekordne 2019. Saradnja institucija, zajednička promocija i otvaranje novih tržišta su šansa na koju se oslanjaju naša očekivanja“, kazao je ministar na sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističkih sezona.

Kako navode u saopštenju Ministarstva ekonomskog razvoja, na sjednici je govoreno o izvanrednim rezultatima zimske, ali i projekcijama za ljetnju turističku sezonu.

Generalna direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Aleksandra Gardašević – Slavuljica je kazala da prema najnovijim podacima Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) Crna Gora sa 249% ostvarila najveći rast turističkog prometa tokom 2021. godine u odnosu na 2020. godinu i na listi je ispred Kipra i Maldiva.

„Ovakvi rezultati dodatni su podsticaj da primjenom win-win modela, koji podrazumijeva zajedničko djelovanje svih stejkholdera, učinimo da ova ljetnje turistička sezona bude još uspješnija“, kazala je Gardašević-Slavuljica.

Prema njenim riječima, realizovane su brojne aktivnosti radi unapređenja ambijenta u kojem će se sezona odvijati i to uz usvajanje Strategije turizma koja je usklađena sa međunarodnim standardima i čija realizacija je počela.

Milatović je istakao da je veoma značajno interesovanje svjetski poznatih stručnjaka iz oblasti filmske industrije i kriptovaluta, jer to za Crnu Goru predstavlja dodatnu promociju.

„U Crnoj Gori boravi Vitalij Buterin sa svojim saradnicima, jedan od osnivača Etheriuma, druge najveće kriptovalute i svjetski stručnjak za ovu oblast. Njegov boravak u Crnoj Gori, osim sa stručnog aspekta iz oblasti koju pokriva, jedan je od načina da skrenemo pažnju na našu zemlju kao turističku destinaciju. Takođe, teku pregovori sa poznatom američkom produkcijom koja je zainteresovana za snimanje nastavka jednog od najpoznatijih filmskih ostvarenja, posebno na auto-putu, ali i nekim drugim karakterističnim predjelima“, kazao je Milatović.

Direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski istakao je podatak da je već sad za 50% uvećan avionski saobraćaj u okviru naših aerodroma, što ih je podstaklo na intenzivnije pripreme.

Sa Saudijskom Arabijom moguća i svakodnevna avionska linija

Prema njegovim riječima, u saradnji sa NTO vodi se intenzivna kampanja koja će obezbijediti prevazilaženje nedolazaka turista sa ukrajinskog tržišta i to otvaranjem novih, a jedno od njih je i Saudijska Arabija.

„Predstavnici ‘Flynas’ avio-kompanije iz Saudijske Arabije su najavili uvođenje svakodnevne linije na relaciji Rijad-Tivat ukoliko prvi letovi pokažu povećano interesovanje“, izjavio je Jandreoski.

Tokom Sjednice, govoreno je i o svim aktivnostima, ali i izazovima u cilju što bolje realizacije ljetnje turističke sezone, a u kojima učestvuju lokalne samouprave, brojne institucije i državna preduzeća koja imaju uticaja na tok realizacije sezone.

Podijeli: