Od 51 zaštićene vrste slijepih miševa, 32 u CG

Od ukupno 51 vrste, njih 32 žive u Crnoj Gori i takođe su sve zaštićene nacionalnom legislativom, kazao je državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak.

Na inicijativu Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornim planiranjem i urbanizmom, po prvi put je obilježena u Crnoj Gori, Evropska noć slijepih miševa.

Izložbu fotografija slijepih miševa pod nazivom „Neka krila su magična“, otvorio je državni sekretar Mrdak.

„Veoma sam počastvovan da u godini kada slavimo 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, imam priliku da otvorim prvu noć slijepih miševa u Crnoj Gori. Ova manifestacija je dio šire evropske inicijative koju je započela organizacija EUROBATS i mi se konačno pridružujemo i ovom međunarodnom događaju“ , kazao je on.

Stručna saradnica za zaštitu faune sisara u JPNPCG i ujedno autorka izložbe fotografija Belma Šestović, ispričala je najzanimljivije podatke o načinu života i karakteristikama slijepih miševa.

„Podaci govore da je globalna prijetnja po slijepe miševe, kao i po većinu drugih vrsta, gubitak staništa usljed ljudskih aktivnosti. Oni su druga po veličini grupa sisara u svijetu i broje preko 1.300 vrsta. Sve vrste slijepih miševa zaštićene su nacionalnim zakonodavstvom. Osim toga, slijepi miševi se nalaze na međunarodnim direktivama, konvencijama i sporazumima kojima se države potpisnice, među kojima je i Crna Gora, obavezuju da ih štite”, navodi se u soapštenju.

Takođe je objasnila da je izložba fotografija koje je zabilježila tokom trogodišnjeg istraživanja u saradnji sa kolegama, koncipirana tako da su na početku prikazani tipovi staništa, skloništa i hranilišta slijepih miševa, zatim određene metode istraživanja i, na kraju, pojedine od ukupno 32 vrste koje nastanjuju teritoriju Crne Gore.

„Ideja vodilja za organizovanje izložbe bila je prvenstveno ljubav prema ovoj grupi životinja, ali i potreba da se organizuje ovaj događaj, budući da je ovo jedna od zapostavljenih tema kad su u pitanju sisari Crne Gore. Kako se JPNPCG bavi očuvanjem biodiverziteta u okviru naših zaštićenih područja, odnosno pet nacionalnih parkova, ovakvi događaji za nas imaju veliki značaj. Vjerujem da je ovo samo početak podizanja svijesti o značaju slijepih miševa, ali i očuvanja njihovih staništa i samih vrsta,“ kazala je Belma Šestović.

Državni sekretar Danilo Mrdak je takođe naglasio da su slijepi miševi jedna od najugroženijih životinjskih vrsta.

„Iako ih nazivamo slijepim miševima, oni niti su slijepi, niti su miševi, već bi pravilno bilo da ih zovemo ′ljiljcima′. To su jedini sisari koji lete, a zbog praznovjerja, jedna su od najugroženijih grupa sisara. Zbog ovoga, ali i zbog gubitka svojih prirodnih staništa, svih 51 vrsta koja živi u Evropi  je zaštićena međunarodnim konvencijama i EU direktivama. Od ukupno 51 vrste, njih 32 žive u Crnoj Gori i takođe su sve zaštićene nacionalnom legislativom“, objasnio je Mrdak.

Na kraju Evropske večeri slijepih miševa, stručna saradnica Belma Šestović se ispred JPNPCG zahvalila svim prijateljima i partnerima NPCG, ujedno i Kompaniji „13. jul – Plantaže“ koji su podržali ovaj edukativno promotivni događaj.

Međunarodni sporazum o očuvanju evropskih populacija slijepih miševa (EUROBATS) zaključen je 1991. godine i ove godine proslavlja 30. godišnjicu postojanja.

EUROBATS štiti svih 51 evropsku vrstu slijepih miševa putem zakona, edukacije, mjera očuvanja i međunarodne saradnje sa članicama Sporazuma i sa onima koje se još nisu pridružile. Sporazum pruža okvir saradnje za očuvanje slijepih miševa širom Evrope, sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Podijeli: