Očišćeno podmorje od Ričardove glave do Mogrena

U cilju obilježavanja Mediteranskog dana obale, a u okviru Programa aktivnosti obilježavanja 30 godina ekološke države Crne Gore, Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u saradnji sa Institutom za biologiju mora iz Kotora danas je organizovalo akciju čišćenja morskog dna na prostoru od plaže Ričardova glava (Brijeg od Budve) do plaže Mogren u Budvi.

Foto: CG News

Veće količine željeznog i plastičnog otpada ronioci su izvukli sa morskog dna.

Ministar Ratko Mitrović priključio se roniocima i pomogao u čišćenju akvatorijuma na pomenutom prostoru.

Kako je saopštio, želio je da na ličnom primjeru pokaže odgovornost prema zaštiti mora i životne sredine uopšte.

„Koliki je značaj današnje akcije najbolje svjedoče količine otpada koje smo uspjeli da izvučemo sa dna mora. Postoje metalne konstrukcije za koje je neophodna adekvatna mehanizacija kako bi se izvukle, te nam je plan da uskoro organizujemo još jednu akciju čišćenja podmorja“, naglasio je ministar Mitrović.

On je posebno zahvalio Ronilačkom klubu „Diving Montenegro“, Komunalnom preduzeću iz Budve, Mjesnoj zajednici “Stari grad” čiji su članovi svojim barkama potpomogli izvlačenje otpada iz mora, kao i vrtiću „Vini Pu“ iz Budve, čiji su mališani učestvovali u radionicama organizovanim na plaži.

Direktor JP Morsko dobro Mladen Mikijelj, kazao je da je „cilj ove današnje akcije da pošaljemo jasnu poruku da su more i obala ugroženi i da se treba mijenjati svijest o tome kako da doprinesemo razvoju prirode i očuvanju životne sredine, umjesto što je zagađujemo“.

On se zahvalio na podršci i kafeu Mozzart iz Budve.

Vesna Mačić iz Instituta za biologiju saopštila je da se nada da će akcija doprinijeti podizanju svijesti kod građana, kako bi „očuvali more, i da se prema njemu odnosimo sa dužnom pažnjom.“

Kako podsjećaju u saopštenju, brojni globalni i regionalni izvještaji ukazuju na nizak stepen dostizanja postavljenih ciljeva zaštite biodiverziteta, ekosistema i klime do 2020. godine i neophodnost definisanja i hitnog sprovođenja konkretnih akcija na unapređenju stanja resursa i razdvajanja ekonomskog razvoja od njihovog korišćenja. Trenutna kriza izazavana pandemijom virusa COVID-19 potvrdila je ogromni uticaj ljudskog faktora na životnu sredinu, te je stoga neophodno nastaviti aktivnosti s ciljem obnavljanja zdrave životne sredine, zaštite biodiverziteta, smanjenja otpada, kako bi se smanjio negativni uticaj na zdravlje čovjeka i poboljšao kvalitet života. Taj cilj je moguće postići jedino usaglašenim naporima i zajedničkom odgovornošću.

Slogan ovogodišnje kampanje promovisanja Dana obale na nivou Mediterana odvija se pod sloganom: “Trebate Mediteranu. Ukoliko stavite školjku na uvo, čućete njegov poziv”.

 

Podijeli: