Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Povodom Međunarodnog Dana bijelog štapa, predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj Veselin Joketić se danas u Opštini Bar sastao sa potpredsjednicom Tanjom Spičanović, a u razgovoru za Radio Bar i Bar Info istakao veoma dobru saradnju sa lokalnom samoupravom.

“Želim da ovaj susret postane tradicionalan sa čelnim ljudima opštine svakog 15. oktobra, kada ćemo sumirati rezultate, ali i postaviti neke nove smjernice za projekte i potrebe slijepih ili lica s težim oštećenjima vida, koje bismo realizovali u saradnji sa lokalnom samoupravom“, kazao je on.

On je slijepim i slabovidima povodom Dana bijelog štapa poručio da hrabro koračaju kroz život i da se ne stide svog invaliditeta: “Ne treba da imate komplekse, već da što prije prihvate svoj invaliditet, integrišete se u širu društvenu zajednicu, a mi ćemo im u svemu tome pomoći. Onima koji nemaju invaliditet poručujem da OSI pruže šansu i da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih.

Članovi Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj pridružili su se proteklog vikenda tradicionalnom obilježavanju 15. oktobra – Međunarodnog dana bijelog štapa, u organizaciji Saveza slijepih Crne Gore, u hotelu “Vojvodina” u Igalu, gdje se okupilo oko 150 članova lokalnih organizacija i njihovih asistenata.

Prvog dana osamnaest članova organizacije i njihovih asistenata iz Bara i Ulcinja išli su na izlet u Trebinje. U večernjim satima pridružili su se članovima ostalih lokalnih organizacija u Igalu, gdje je najprije prikazan adaptiran film za slijepe, a potom su druženje nastavili uz svečanu večeru. Drugog dana prisustvovali su tribini koju je Agencija za zaštitu ličnih podataka organizovala na temu “Prikupljanje i zaštita ličnih podataka u organizacijama slijepih u Crnoj Gori”.

Joketić je u razgovoru za Radio Bar i Bar Info istakao da su, što se njihovih aktivnosti tiče, više nego zadovoljni onim što je učinjeno u proteklih godinu, no kada su u pitanju zakonske regulative, misli da tu nije urađeno dovoljno, jer “naši članovi i dalje ne mogu ostvariti pravo na ličnu invalidninu, iako je sljepoća jedan od najtežih invaliditeta”. “Postoje problemi i u primjeni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, tu invalidna lica teško ostvaruju prava“, istakao je Joketić.

Dužnu pažnju su u prethodnom periodu posvetili i pristupačnosti informacijama. Već šesnaest godina objavljuju časopis “Pravo na riječ” koji se snima u studiju Radio Bara, u gradskoj biblioteci “Ivo Vučković” funkcioniše odjeljenje zvučnih knjiga u mp3 formatu, a od prošle godine imaju website i facebook stranicu putem kojih informišu zainteresovane o radu organizacije.

Prema njegovim riječima, dosta napora u proteklom periodu uložili su da opismene što više članova za Brajevo pismo, ali i da ih obuče za samostalni rad na računaru uz pomoć govornih softvera. Posjeduju Brajevu štampariju u kojoj štampaju naljepnice o radnom vremenu na Brajevom pismu. Svakog prvog četvrtka u mjesecu u prostorijama organizacije prikazuju adaptirani film za slijepe, a radnim danima od 15:00 do 19:00 otvoren je klub u kojem se članovi druže, igraju društvene igre, treniraju pikado za predstojeća takmičenja…

Slijepa lica koja su preko Centra za socijalni rad ostvarila pravo na tuđu njegu i pomoć imaju popust za utrošak električne energije 40%, kao i mogućnost refundacije putnih troškova za međugradski saobraćaj.

“Subvencije koje naši članovi mogu ostvariti preko organizacije su popust za utrošak vode i odvoz smeća a od 1. oktobra smo uspjeli izdejstovati i besplatan gradski saobraćaj. Naši članovi mogu ostvariti popust za mobilnu i fiksnu telefoniju i internet”, kazao je Joketić.

Ipak, naglašava da je prioritet u radu organizacije zapošljavanje članova. U toku je realizacija projekta koji ima za cilj zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Uključimo se – zaposlimo OSI”, koji realizuju u saradnji sa ZZCG, a čiji su nosioci.

“Uspjeli smo da zaposlimo pet naših članova. Očekujemo da ćemo minimum dvoje, a možda i troje, zaposliti od novembra. Na taj način smanjićemo broj nezaposlenih članova koji je i u odnosu na prošlu godinu prepolovljen. Ali, nije dobro je što drugi poslodavci ne zapošljavaju ova lica, već nevladin sektor putem projekata”, smatra Joketić, i podsjeća da svaki poslodavac koji zaposli lice sa invalidetom, čiji je invaliditet veći od 50%, ima pravo na 75% subvencija za zaradu tog zaposlednog, i na opremanje njegovog radnog mjesta. Ukoliko je tom licu sa invaliditetom potreban asistent u radu (a za slijepa i slabovida lica to je u većini slučaj) poslodavac ima pravo da troškove za asistenta u radu u cjelosti pokriva ZZCG.

Podijeli: