Obezbijedili električni automobil, bicikla i trotinete

Kancelarija za evropske integracije je obezbijedila električni automobil, električna bicikla i trotinete, koje je stavila na raspolaganje svojim službenicima za potrebe njhovog svakodnevnog rada, poručeno je sa događaja “Zelena agenda”.

Iz Kancelarije za evropske integracije su kazali da je riječ o donaciji Evropske unije (EU) kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić je podsjetila je da su se, potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, države regiona obavezale da će sprovoditi mjere u oblasti sprečavanja klimatskih promjena i zagađenja.

Kako je dodala, države regiona su se obavezale i na mere u domenu razvoja energije, mobilnosti i cirkularne ekonomije kao i razvoja biodiverziteta, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane.

„Ta inicijativa, koja treba da podstakne zelenu transformaciju privrede i društva, ima istinski transformativni potencijal”, rekla je Kordić.

Ona je poručila da ta inicijativa postavlja visoke ekološke standarde za poboljšanje životne sredine i kvaliteta života na Zapadnom Balkanu.

Kako se zaključuje u saopštenju, pokretanje zelene tranzicije u Crnoj Gori zahtijeva da svi preduzmu odgovornost i daju odgovarajući doprinos.

Podijeli: