Novi sjaj simbola Podgorice: Čista petica za Gimnaziju Slobodan Škerović

Podgorička Gimnazija “Slobodan Škerović” jutros je dočekala nove i stare srednjoškolce željne znanja. Simbol prosvjete, talenta i uspjeha ove školske godine zablistao je novim sjajem.

Za gotovo dva mjeseca, škola stara 111 godna pretvorena je u energetski efikasan objekat, u koji je uloženo više od 1.140.000 eura.

“Mi smo presrećni što smo uspjeli da neke započete radove zaokružimo ovim i dobijemo jedan funkcionalan prostor koji odgovara savremenim zahtjevima naših učenika. Zgrada je sada u potpunosti sređena, krov koji je dugo bio problem sada je urađen. Zatim, urađena je nova rasvjeta, grijanje i fasada”, kazala je za CdM direktorica Zoja Bojanić Lalović.

Radovi ni u jednom trenutku nijesu narušili autentičnost ove zgrade.

“Istina, nijesu rađeni novi prozori jer je to ranije, prije 10-ak godina urađeno. Ali jesu ulazna vrata, ona su od drveta, ista onakva kakva smo imali prije”, istakla je Bojanić Lalović.

Gimnazija planira niz aktivnosti kojima će unaprijediti rad u odjeljenjima.

“U skladu sa započetim aktivnostima iz prethodne godine, radićemo prije svega na afirmaciji “Kluba talenata”, koji ima za cilj da učenicima pruži podršku, koji su talentovani iz različitih oblasti, a ne moraju biti najbolji iz svih predmeta”, navela je Bojanić Lalović.

Gimnazija “Slobodan Škerović“ osnovana je kao Niža državna gimnazija Ukazom knjaza Nikole 1907. godine, a odobrenjem Ministarskog savjeta Crne Gore 1914. i 1915. godine prerasla u Višu gimnaziju.

Izvršni narodni odbor Velike podgoričke skupštine dekretom od 12. februara 1919. godine otvorio je Veliku gimnaziju-realnu i mješovitu. Godine 1960. škola dobija ime po revolucionaru Slobodanu Škeroviću, koje i danas s ponosom nosi.

Kroz kapije zdanja hrama znanja sa diplomom svršenog gimnazijalca izašlo je preko 30.000 učenika-mladosti i pameti, uglednih intelektualaca, koje je kroz minuli vijek obrazovalo preko 700 profesora, vrsnih pedagoga.

U spomenaru ove vaspitno-obrazovne ustanove upisano je da je 573 učenika dalo živote za progresivne ideje, od kojih je 44 proglašeno narodnim herojima.

Škola se ponosi i sa 184 doktora nauka, devet univerzitetskih profesora, preko 50 pisaca, slikara, muzičara, publicista, prevodilaca…

Aktuelni nastavni program urađen po visokim standardima, prijateljstva stečena za cio život i uspjesi koje duguju ovoj školi, čine da joj se njeni đaci uvijek rado vraćaju, okupljeni, često i u mislima, oko čuvene gimnazijske česme.

Čista petica za školu.

S.Đukanović

Podijeli: