Nikšićke heroine predložene za Nagradu oslobođenja Nikšića

Humanistkinje Tatjana Vukićević i Konstantina Nina Maraš predložene su za Nagradu oslobođenja Nikšića za ovu godinu.

niksicke heroine

Kako je saopštila predjednica žirija za dodjelu nagrade Aleksandra Vuković, blagovremeno su prispjela 24 prijedloga i predloženo je 12 kandidata.

Za nagradu su predloženi književnik i kulturni poslenik Dušan Govedarica, književnik i kulturni poslenik Milenko Perović, Udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Nikšić (UBNOR), kulturni poslenik Mirko Miro Nikolić, kao i ambasador Crne Gore u Srbiji, pozorišni reditelj i kulturni poslenik Branislav Mićunović.

Među kandidatima su i grupa autora Marko Pajović, Mirko Mirković, Ranko Svrkota, Dragan Ilić i Slobodan Radusinović za knjigu “Geologija boksitonosnog rejona Vojnik-Maganik”, Prva banka, samostalni umjetnik Radojica Stanković-Šanta Panta, književnik i publicista Dragan B. Perović i IPC Tehnopolis.

Sjednica žirija, na kojoj će se donijeti odluka o dodjeli nagrade održaće se u petak u 13 sati.

Nagrada se dodjeljuje za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu i djelovanju u svim oblastima ljudskog stvaralaštva kojima se doprinosi razvoju Nikšića.

Podsjetimo, nikšićke heroine su svojom humanošću zadivile cijelu Crnu Goru ali i region. Sve je krenulo kada je Tatjana u martu ove godine odlučila da svom 20 godina mlađem komšiji Nikoli Mijuškoviću (25) donira bubreg.

Konstatina je samo pola godine kasnije, u avgustu odlučila je da do tada nepoznatom sugrađaninu 30-godišnjem Iliji Bulajiću takođe donira bubreg.

Njih u oktobru čeka put za Tursku, gdje će na klinici Acibadem biti urađena transplantacija.

Podijeli: