Neka krila su magična: Evropska noć slijepih miševa na Vranjini

Jeste li znali da ženka slijepog miša može da pojede više od 3.000 komaraca tokom jedne noći kako bi svojim mladuncima obezbijedila mlijeko? Ili, da neke vrste slijepih miševa migriraju širom Evrope jer su njihova ljetnja i zimska staništa udaljena 1.500 kilometara?

Mnogo više informacija o međunarodno značajnoj, ugroženoj i zaštićenoj životinjskoj vrsti slijepim miševima, kao i odgovore na sva ova i druga pitanja, bićete u prilici da saznate, u subotu uveče, u NP Skadarsko jezero.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u okviru aktivnosti povodom obilježavanja 30 godina od ekološke države Crne Gore, po prvi put se priključuje organizovanju međunarodnog edukativnog događaja Evropske noći slijepih miševa.

Evropska noć slijepih miševa biće organizovana na ekspo prostoru, kod Upravne zgrade NP Skadarsko jezero na Vranjini, u subotu uveče, 28.8, od 20-22 časa.

Tim povodom, izložbu fotografija slijepih miševa pod nazivom „Neka krila su magična“, otvoriće Danilo Mrdak državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Stručna saradnica za zaštitu faune sisara u JPNPCG, Belma Šestović, informisaće o načinu života i karakteristikama ove ugrožene životinjske grupe sisara, kao i o značaju njihove zaštite.

Podaci govore da je globalna prijetnja po slijepe miševe, kao i po većinu drugih vrsta, gubitak staništa usljed ljudskih aktivnosti. Sve vrste slijepih miševa u Crnoj Gori su zaštićene nacionalnim zakonodavstvom. Osim toga, slijepi miševi se nalaze na međunarodnim direktivama, konvencijama i sporazumima kojima se države potpisnice, među kojima je i Crna Gora, obavezuju da ih štite, kao i njihova staništa.

Kako bi razbio mitove i osvijestio širu javnost o prirodnoj vrijednosti slijepih miševa, Sekretarijat EUROBATS-a pozvao je na organizovanje prve Međunarodne noć slijepih miševa 1997. Ove godine, više od 46 država učesnica iz Evrope, Amerike, Afrike i Bliskog Istoka, uključujući i našu zemlju, učestvuje u obilježavanju Evropske noći slijepih miševa pod podrškom Sekretarijata EUROBATS-a.

Međunarodni sporazum o očuvanju evropskih populacija slijepih miševa (EUROBATS) zaključen je 1991. i ove godine proslavlja 30. godišnjicu postojanja.

Podijeli: