Ne štedi se na obrazovanju: Za najbolje učenike pola miliona eura

Učenici i nastavnici crnogorskih škola sada imaju još više elana da stiču znanja. To im je omogućeno novim Fondom za kvalitet i talente, za koji je Ministarstvo prosvjete ove godine obezbijedilo oko pola miliona eura, a konkurs je već raspisan.

Foto: CDM

U Crnoj Gori do sada nije bilo sistemske brige o najboljima. Ministarstvo prosvjete je uglavnom ad hoc nagrađivalo najbolje. Sada se to mijenja formiranjem Fonda za kvalitet i talente, koji je uveden prošlogodišnjom zakonskom reformom, a čiji budžet iznosi pola miliona eura.

“Po prvi put se izdvaja ovoliki novac u godini štednje, što znači da mi ne štedimo na obrazovanju. Imamo sluha za prave vrijednosti”, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Fond je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima predmetne i razredne nastave i školama. Najveći dio sredstava biće usmjeren upravo na nastavnike i učenike-skoro jednaka sredstva.

Ko je dobio nagradu znaće se najkasnije do 30. novembra, a one će varirati od 500 do 2.000 eura.

Šehović je kazao i da će cijelu priču oko dodjele nagrada iz Fonda za talente pratiti transparentnost i preciznost, te da nema mjesta sumnjama da može biti bilo kakvih neregularnosti.

Proces će budno pratiti komsija koja će svojim kredibilitetom i činjenicom da će njen predsjednik biti predstavnik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Ljubiša Stanković, a među članovima predstavnici sindikata, nevladinog sektora, nastavnika i svih drugih relevantnih sektora, garantovati punu transparetnost i preciznost.

 

Podijeli: