Najljepši brod-muzej započeo obilježavanje 85. godina postojanja

Školski brod Mornarice Vojske Crne Gore “Jadran“, juče je vožnjom za prijatelje po Bokokotorskom zalivu otvorio dvonedjeljnu proslavu velikog jubileja – 85. godina otkad je prvi put porinut.

Naš najvrijedniji jedrenjak okićen zastavnom galom, sa gradskog šetališta Pine u Tivtu, ispratile su sirene jahti i vodeni topovi vatrogasnog broda Porto Montenegra, “Vodena Kočija“ koja je specijalno vozila goste, pod pratnjom “Valianta“ Mornarice VCG i drugih jedrilica.

U akvatorijumu ispred Krašića Jasranu se pridružilo još par brodova, čime je napravljen svečani defile Bokom.

Prolaskom kroz Verige i zaokretom oko Gospe od Škrpjela, pozdravljen je grad pomoraca Perast, po starim pomorskim običajima. Konvoj je iz vazduha prelijetao i obezbijeđivao helikopter Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, tipa “Gazela“.

Na palubi broda, brojne zvanice iz Ministarstva odbrane i opštine Tivat, pozdravio je komandant broda, kapetan korvete Zoran Ivanovski, koji se osvrnuo na istorijsku pozadinu “Jadrana“ i značaj koji ovaj brod-učionica ima kako za Vojsku Crne Gore tako i za državu čiji je najveći ambasador gdje god se pojavi.

Njegovim riječima u prilog, bile su postavljene zastave država u čijim morima je plovio “Jadran“.

Ministarstvo odbrane, Mornarica VCG, Opšrina i Turistička organizacija Tivat pripremilu su bogat program manifestacija u čast velikog jubileja.

Podijeli: