Nagrada oslobođenja Nikšića Mićunoviću i Govedarici, heroini specijalna povelja

Odlukom žirija, donijetom na današnjoj sjednici, ovogodišnju Nagradu oslobođenja Nikšića dobili su prof. Branislav Mićunović, ambasador Crne Gore u Srbiji, pozorišni reditelj i kulturni poslenik za dopirnos razvoju kulture u opštini Nikšić i Dušan Govedarica, književnik i kulturni poslenik, za ukupno književno stvaralaštvo.

Specijalnu povelju Opštine Nikšić za humanost dobila je nikšićka heroina Tatjana Vukićević.

Kako je saopštio Žiri za dodjelu nagrada, Tatjani će nagrada biti uručena na svečanoj sjednici Skupštine opštine Nikšić, 18. septembra.

Podsjetimo ranije je pokrenuta peticija da Nikšićanke Tatjana Vukićević i Konstantina Maraš dobiju Nagradu oslobođenja Nikšića, 18. septembar.

Vukićevićeva je početkom godine 20 godina mlađem komšiji Nikoli Mijušković donirala bubreg, a Maraš će to isto uraditi u oktobru, kada će do skoro nepoznatom sugrađaninu Iliji Bulajiću dati bubreg.

Za ovogodišnje prestižno priznanje prispjelo je 24 prijedloga i predloženo 12 kandidata.

To su:

– Dušan Govedarica, književnik i kulturni poslenik
– prof. dr filozofije, Milenko Perović
– Udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Nikšić (UBNOR)
– Konstantina Nina Maraš, humanistkinja
– Mirko Miro Nikolić, kulturni poslenik
– prof. Branislav Mićunović, ambasador Crne Gore u Srbiji, pozorišni reditelj i kulturni poslenik
– Grupa autora: dr Marko Pajović, dr Mirko Mirković, Ranko Svrkota, mr Dragan Ilić i dr Slobodan Radusinović, za knjigu Geologija boksitonosnog rejona Vojnik-Maganik (Crna Gora)

– Prva banka Crne Gore
– Radojica Stanković, (Šanta Panta), samostalni umjetnik Crne Gore
– Tatjana Vukićević i Konstantina Nina Maraš, humanistkinje
– Dragan B. Perović, kulturni i književni stavaralac i publicista
– IPC Tehnopolis Nikšić

Dušan Govedarica, pjesnik, prozaista i dramaturg je rođen 1948. godine u Nikšiću. Objavio je 20 knjiga poezije za odrasle i proze i poezije za djecu. Višestruko je nagrađivan za književni rad, zastupljen je u lektiri i antologijama i preveden na 15 jezika. Uređivao je književnu produkciju, kulturno – umjetničke programe televizije, književne programe Centra za kulturu i Književne zajednice „Vladimir Mijušković” u Nikšiću.

Branislav Mićunović (rođen u Podgorici, 1952), porijeklom Nikšićanin, ambasador je Crne Gore u Beogradu. Mićunović je i bivši ministar kulture, pozorišni reditelj, dugogodišnji profesor glume na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu i na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju gdje je i rukovodilac postdiplomskih studija, predsjednik Nacionalne komisije za UNESCO i Nacionalnog savjeta za kulturu.

Počasni je predsjednik Međunarodne pozorišne mreže NETA, počasni član međunarodne Akademije Mihai Eminesku i član Senata Prestonice Cetinje. 1997. godine izabran je za direktora obnovljenog Crnogorskog narodnog pozorišta. Njegovim umjetničkim doprinosom, menadžerskim sposobnostima, kreiranjem repertoara i promovisanjem imena ove ključne kulturne institucije u Crnoj Gori, ovaj teatar danas zauzima posebno mjesto na regionalnoj pozorišnoj mapi. Od 2003. godine do marta 2007.godine, obavljao je funkciju umjetničkog direktora Crnogorskog narodnog pozorišta. Branislav Mićunović je za ministra kulture biran u tri mandata 2008, 2010. i 2012.

Podijeli: