Mimoza se žuti u Novom i prkosno najavljuje ljepše dane

Prvi dani 2021. pravi su zimski. U Boki Kotorskoj smjenjuju se kiša sa povremenim sunčevim zracima, a na sjeveru zemlje napadao je snijeg.

Meteorolozi najavljuju još kišovitih i hladnih januarskih dana, ali jedan cvijet prkosno nagovještava ljepše dane.

Naravno, riječ je i mimozi koja je i ove godine u Herceg Novom “uranila” i već je možete naći u pojedinim baštama ovog grada.

To nas je motivisalo da vas podsjetimo na istoriju ovog cvijeta koji preko 50 godina ima i svoj festival – Praznik mimoze.

Sve je počelo davne 1969.

O prvim feštama u čast mimoze ima malo sačuvanih pisanih podataka, ali ima svjedoka koje pamćenje dobro služi.

Tako je više decenija kulturni i turistički radnik profesor Lazar Seferović ispričao kako je rođen praznik.

“Zime 1967. ja, tadašnji predsjednik opštine Petar Stijepčić i grupa beogradskih novinara (Časlav Radović, Moma Arsić i Dragutin – Backo Gregorić) bili smo u Norveškoj. Jedne polarne noći, zavijane u snijegu, neko je rekao kako je lijepo u našem Novom. I tako poče priča o Herceg Novom kao turističkom središtu. A čime privući turiste? Na to je novinar Backo Gregorić rekao pomorandžama… Sjetio se plantaža naranča u bašti Petra Derića u Sutorini … i dodao da je u Novom vidio i neko žuto cvijeće koje cvjeta pored kuće akademskog vajara Luke Tomanovića. Naranče ili mimoze – bila je dilema. I te noći odlučismo da zaštitni znak zimskog hercegnovskog turizma bude – mimoza,” pričao je profesor Seferović.

Da je cvijet mimoze odmah postao i medijski interesantan potvrđuje i vijest, objavljena u “Pobjedi” 21. januara 1968.

“Komunalno preduzeće iz Herceg Novog nabaviće iz Italije 500 sadnica plemenite mimoze koja odlično uspijeva u Herceg Novom. Pošiljka stiže početkom marta. Devize za sadnice obezbijedila je Skupština opštine, a uzgajivačima će se prodavati po nabavnoj cijeni.”

U knjizi “Sage o ansamblu Bokelji” Lazar i Dušan Seferović pišu da je šezdesetih godina Zeleničanin Stevo Kišić organizovano prodavao mimozu u Beogradu. Zasađena je i prva plantaža PKB-a u Kumboru i Đenovićima, i tu godinama kasnije organizovana berba – koje više nema u kalendaru jer nema ni mimoze. Na hercegnovskoj rivijeri tih godina rađalo je 15.000 stabala mimoze.

“Aktivisti Turističkog društva “Savina”, na čelu sa Perom Vučetićem i dugogodišnjim predsjednikom društva, organizovali su, u februaru 1969. u hotelu “Plaža”, prvi maskembal poslije II svjetskog rata. Najvjerovatnije da se zbog toga ta godina uzima kao zvaničan početak “Praznika mimoze”, priča turistički poslenik tog vremena Ante Krstović.

“Salu su dekorisali: Dragan Ristić, Veselin-Dule Sredanović i Boris-Boćo Vujović. Više godina su sarađivali na tom poslu sa Brankom Samardžićem, Draganom Kosićem… Sredanović je autor znaka “Mimoze” koji se i danas koristi. Na maskenbalu je tada kao i proteklih godina svirala novska grupa “Exodusi”.

Nekoliko prvih godina Hercegnovski zimski salon nije bio u organizaciji Turističkog saveza Boke Kotorske, ali se održavao u danima “Mimoze” i kao vrhunska kulturna manifestacija uključivan u njen program. Prvi salon otvoren je 15. januara 1968. Otvorio ga je slikar Aleksandar Aco Prijić.

I drugi “Praznik mimoze” organizovan je februara 1970.

Maskenbal je tada nazivan “maškirni bal” i organizovali su ga Turističko društvo “Savina” i Planinarsko društvo “Subra”.

Karnevalska svečanost, sa spaljivanjem karnevala, priređena je 12. februara. Taj dan se računao kao “oproštaj sa zimom u Gradu mimoze”.

Dio karnevalske povorke bio je motorizovan i obišao je sva područja opštine.

Karnevalska svečanost završila se “čitanjem testamenta” i paljenjem Karnevala na Gradskom pristaništu. Tokom februara, u okviru programa “Praznika mimoze”, u Beogradu i Zagrebu održane su tradicionalne “Bokeljske noći” a u Herceg Novom organizovane su “Jadranove večeri”.

Koliko je “Praznik mimoze” povoljno uticao na turistički promet, ilustrujemo zapisom iz “Pobjede” od aprila 1970.

“Ove zime u Herceg Novom boravilo je 4.400 gostiju, u martu su stigli gosti iz zapadne Njemačke, a krajem marta iz Skandinavije, Austrije i Engleske.”

I tako dan danas. Iz godine u godinu prelijepi žuti cvijet okuplja Novljane i goste sa svih strana svijeta.

Koronavirus promijeniće ove godine način na koji proslavljavamo ovaj cvijet, ali smo sigurni da će se i ovog februara tradicija nastaviti.

Podijeli: