Međunarodni folklorni festival “Bosilegadsko krajište igra i peva”

Crnogorski nacionalni savjet omogućio je članovima folkornog udruženja “Petar Petrović Njegoš” iz Lovećenca učešće na Međunarodnom festivalu “Bosilegadsko krajište igra i peva” koje se tradicionalno održava u Bosilegradu, a gde su članovi nastupali dve večeri i izveli splet igara iz Leskovca, Vladičinog Hana i predstavili se igrama i običajima Crne Gore. Festival se održao u periodu od 27. jula do 2. avgusta i ovo je bio dvanaesti put kako se održava.

 

Centar kulture opštine Bosilegrad kao organizator fesivala okupio je folklorne grupe iz različitih krajeva, različitih kultura i običaja koje su se predstavile u punom sjaju. Učestvovali su igrači folklornih sekcija Roma, igrači iz Vranja koji su oduševili igrajući isključivo vranjanske igre i predstavivši vranjanski melos. Igrači iz Bačke Topole odigrali su splet mađarskih igara, a svojom igrom festival su uveličali i igrači iz Bosilegrada. Kada se udruže igrači Srbije, Crne Gore i Makedonije, kada se svi uhvate za ruke i kad igra krene, izgube se različitosti vere i nacije, izgubi se svaka razlika, a ostane samo lepota i umeće da se dokažu u kolu. Druženje, sticanje novih prijateljstava, šetnja po prekrasnoj prirodi, ljubaznost i toplina domaćina ostavili su jedinstven utisak na goste iz Lovćenca, a posebno su oduševili pesma i velelepna igra.

Lovćenac, iako je u srcu Bačke ravnice, sačuvao je duh tradicije, kulturu, igre i običaje naroda koji ga je naselio davne 1945. godine kolonizacijom iz Crne Gore. Kada su se zaigrale crnogorske igre odjeknuo je aplauz koji se pretvorio u ovacije kada su vešti igrači popeli “kolo na kolo”. Blistava crnogorska nošnja, srpska i crnogorska zastava koje se viore u toploj bosilegradskoj noći, osmeh izvođača ispraćen aplauzom posetilaca, ostavili su nezaboravno lepa sećanja za sve učesnike i posetioce ovog događaja.

Članovi KUD “Petar Petrović Njegoš”, njih 25, su se srdačno zahvalili Nacionalnom savjetu i predsedniku Udruženja Crnogoraca Lovćenca Nikoli Muhadinoviću, koji su podržali njihov nastup na ovom festivalu pokrivši sve troškove putovanja i boravka igrača koji su sa ponosom potvrdili da su svojim uspešnim nastupom opravdali dato poverenje.

Podijeli: