Manjak žena izazvaće probleme u crnogorskom društvu

Generacije koje se rađaju sa poremećenim odnosom polova, odnosno disbalansom u broju dječaka u odnosu na djevojčice, u odraslom dobu mogu se suočiti sa problemom nedostatka partnera suprotnog pola, što će dalje prouzrokovati i porast stope nasilja u društvu, ukazuje matematičarka Nela Milošević, koja je tu problematiku istraživala na slučaju Kine, gdje je jedno vrijeme i živjela.

Businesspeople having talking together at lunch restaurant

Ona za Pobjedu objašnjava da je upravo u Kini zbog „politike jednog djeteta“ i želje za muškim potomstvom posljednjih godina došlo do drastičnog porasta maskuliniteta.

“Crna Gora nije jedina zemlja koja se susreće sa tim problemom. Ta pojava znatno je izraženija u Kini i Indiji. U Kini je to veoma drastično posebno zbog politike jednog djeteta i želje za muškim potomstvom, pa često dolazi i do femicida, a ne samo selektivnih abortusa. Zbog velike populacije u ovim zemljama su i posljedice drastične. Sada te generacije u kojima je poremećen odnos dolaze do odraslog doba, i zbog manjka žena raste stopa nasilja u društvu, kupuju se nevjeste iz drugih zemalja i slično”, kaže Milošević.

A kada je riječ o Crnoj Gori, na osnovu zvanične statistike, proizilazi da je prosjek među novorođenčadima u Crnoj Gori u posljednjih 15 godina iznosio 109 dječaka naprema 100 djevojčica, dok bi normalan trend trebao da bude 106 naprema 100.

Prirodna stopa maskuliniteta u svijetu je 104 do 106 živorođene muške djece na 100 živorođenih djevojčica. Razlozi za to su prirodni i evolutivnog karaktera. Stopa smrtnosti djece je veća kod dječaka nego kod djevojčica, tako daje u odraslom dobu odnos otprilike jedan naprema jedan objašnjava Milošević.

Ona ističe i kako se poremećenim odnosom smatra onaj koji je preko 107 dječaka u odnosu na 100 djevojčica.

“Petnaestogodišnji prosjek na osnovu zvanične statistike u Crnoj Gori od 1971. do 1985. godine bio je 106 dječaka na 100 djevojčica, od 1986. do 2000. 108 dječaka na 100 djevojčica, a od 2001. do 2015. 110 dječaka na 100 djevojčica. Kada ovako pogledate podatke očigledno je da je došlo do porasta stope maskuliniteta, što ne može biti prirodno. Pretpostavka je da se radi o selektivnim abortusima”, navodi Milošević.

Ako se uzme u obzir da je prirodna stopa 106 naprema 100 i činjenica da u Crnoj Gori ima oko 7,5 hiljada živorođene djece godišnje, Milošević pojašnjava i kako pri stopi od 110 svake godine imamo disbalans od otprilike 70-ak rođenih dječaka umjesto djevojčica.

“Pretpostavka je da su uzrok ovog disbalansa upravo seletivni abortusi s obzirom na tradicionalnu želju za muškim nasljednikom i dostupnost prenatalnih testova koji veoma rano utvrđuju pol fetusa. Tome uveliko doprinosi i opadajuća stopa fertiliteta, jer uz želju da imaju dvoje ili maksimum troje djece, neki parovi žele da osiguraju da među njima imaju muškog potomka”, zaključila je Milošević.

Podijeli: