Lokalni izbori 27. maja: Podgorička bitka od državnog značaja

Izbori u Podgorici 27. maja pokazaće ko je najjači na političkoj sceni. Tada će biti jasno da li je pobjeda Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima u Podgorici pravi reper za lokalne izbore i hoće li se rezultat sa predsjedničkih preslikati i na lokalne. Bitka za Glavni grad počela je uveliko.

Ako se po jutru dan poznaje, nakon što je u Podgorici Đukanović je osvojio 54.532 glasova, odnosno 50,9 odsto, DPS ima razloga da se nada novoj pobjedi u Podgorici. Tome u prilog idu i rezulati ostalih predsjedničkih kandidata u Glavnom gradu: Mladen Bojanić 38.752, Marko Milačić 3.698, Draginja Vuksanović 8.717, Vasilije Miličković 707, Dobrilo Dedeić 386, Hazbija Kalač 327. Opozicija ukupno: 52.587. Bilans je jasan-Đukanović za dvije hiljade bolji od svih.

No, situacija nije tako prosta. Opozicija ima svoju šansu, i to ne malu. Opozicionari se uzdaju u visoku izlaznost u maju, koja bi im, kako vjeruju, donijela pobjedu. Pokušaće da konsoliduju redove nakon poraza na predsjedničkim izborima, na kojima, ruku na srce, kao da nijesu ni učestvovali. Osim Draginje Vuksanović koja je podgigla rejting SDP-a, ostatak koji je deklarativno stao iza Mladena Bojanića, gotovo da nije ni učestvovao u toj trci. Sada je situacija drugačija. Ovo je bitka koju ne smiju izgubiti, jer, ukoliko ih DPS porazi, potvrdiće se Đukanovićeva tvrdnja: DPS je mašinerija koja uvijek pobjeđuje.

Opozicija se prebrojava, sklapaju se dilovi, napravljene su koalicije, a biće ih još.

Demokrate Alekse Bečića i Građanski pokret URA Dritana Abazovića već “imaju koaliciju za 21. vijek”. Zajedno će nastupiti u Podgorici. Na drugoj strani, sklapa se dil Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije koji zajedno imaju respektabilno biračko tijelo u Glavnom gradu. Ostaje SDP koji bi mogao ući u koaliciju sa Demosom, ali i još neke partije koji bi mogle “zakučiti” koji glas. Tako će izgledati predizborna trka, a čudo bi se moglo desiti nakon izbora, kada bi opozicionari, makar u inat DPS-u mogli sklopiti široki savez i tako, ukoliko im broj glasova dozvoli, poraziti DPS.

Da će biti neizvjesno, mogli bi posvjedočiti podaci sa parlamentarnih izbora 2016.

Da će ovogodišnji lokalni izbori biti rovovska borba za svaki glas, za CdM tvrdi politički analitičar Sergej Sekulović,.

“Opozicija kao i DPS će nesporno iskoristiti sve svoje rsurse da naprave uspjeh. Nakon rezultata predsjedničkih izbora opozicija je izgubila psihološku prednost koju je imala zahvaljujući rezultatima izbora 2016. Ipak, šansa da pobijede ostaje moguća ako uspiju kumulativno da ostvare dva cilja: da postignu što veću izlaznost i da kadrovska ponuda bude konkurentna. Opozicija će na izbore ići u najmanje tri kolone, a ukoliko im to omogući izborni rezultat nakon izbora će se morati praviti koalicija”, jasan je Sekulović.

Programski direktor u Građanskoj alijansi Boris Raonić za CdM naglašava da opozicija protiv sebe ima manjinske mandate  koji će dobiti partneri DPS-a, prosute glasove po modelu izbora iz Herceg Novom, D’Ontovu formulu, razjedinjenost i pizmu.

“Zato će rezultat izbora u Podgorici biti krajnje neizvjestan. Sada je na opozuciji da spriječi efekat apatije koji proizvodi apstinente. Sa druge strane, vlast na osnovu iskustva u brojnim opštinama mora da prepozna svoje slabosti i kreira bolji tim sa kojim će izaći pred građane. Možda su neki likovi koji su na binu izašli sa Đukanovićem nakon pobjede na predsjedničkim izborima upravo naznaka toga”, jasan je Raonić.

Miraš Dušević

Izvor:

Podijeli: