Kuda ide Crna Gora kada međuvjerski sklad čuva policija

Malo treba da se u Crnoj Gori podignu tenzije. Vidjelo se to juče u Ulcinju kada je umalo ozbiljno narušen međuvjersku sklad, kojim se Crna Gora ponosi. Morala je da reaguje policija, da sačuva red, mir i sklad. Ironija, zar ne?! A sve se desilo zbog toga što su Mitropolija crnogorsko primorska sa jedne i pojedini ulcinjski političari sa druge strane, uz jedan dio lokalnog stanovništva, različito tumačili da li neko ima ili nema pravo da služi liturguju na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore.

Foto: Ul-info

Programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić je jasan-Šas je kulturno dobro Crne Gore i ne može neki lokalni nacionalista, primitivnih manira, određivati ko može, a ko ne može da mu pristupi.

“Niti se smije dozvoliti da se to kulturno dobro svede na monetu orgijanja SPC-a, pa ni za potkusurivanje srpskih i albanskih nacionalista, dok oni kvazicrnogorski uz novonastalu buku klijentelistički troše ekonomsku supstancu države”, kazao je Raonić za CdM.

Ovakva dešavanja i situacije, ističe, Raonić, zabrinjavaju.

“Država mora da obezbijedi poštovanje kulturno istorijskih spomenika od strane crkve, što uporno neće, ali i da obezbijedi slobodu okupljanja, te da sankcioniše nacionalističke ispade, što isto neće”, ocijenio je Raonić u izjavi za CdM.

Prema njegovim riječima, najbolje se shvate neki procesi kad vidite ko od aktuelnih ima štete, a ko od novih ima koristi.

“Relativno nepoznati likovi lako dobijaju pažnju izazivajući primitivne incidente, a nesposobnim strukturama u vlasti odgovara da se priča o šovinističkim farsama, umjesto suštinskim problemima”, jasan je Raonić.

No, nije se naravno tu završila priča o Šasu.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić obratio se juče povodom dešavanja u Šasu saopštenjem. U svom maniru je, baš kao što je u više navrata saopštavao da je Crna Gora na ivici gradanskog rata, juče “smirivao strasti”, porukom da je: gotovo nevjerovatno da danas, 2018. godine, albanski muslimanski fanatici brutalno krše slobodu vjeroispovjesti i pokušavaju da spriječe mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da sa sveštenstvom i vjernicima služi Svetu liturgiju na temeljima Crkve Svetog Jovana na Svaču.

“Vrijeme je da svi mi, koji smo pravoslavni hrišćani, zajedno kažemo dosta ovakvom ponašanju, jer niko nema pravo da nasledniku Vladike Danila, Svetog Petra Cetinjskog i Njegoša, pokušava da zabrani da slobodno vrši Božiju službu na prostoru Crne Gore, koja je kroz čitavu svoju istoriju prepoznata kao hrišćanska država”, naveo je Mandić.

Gegaj: Mandićeva politika prošlosti tone sve dublje

Na Mandićevu poruku reagovao je funkcioner Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj. On za CdM tvrdi da poruka lidera DF-a zaslužuje svaku osudu. Zabrinjava, kaže on, činjenica da to saopštava lider jakog opozicionog političkog subjekta oko koga se okupljaju i pojedine građanske partije.

“Očekujem da će se od ovakvih komentara, dakle, distancirati, upravo one stranke sa kojima Mandić vrši vlast u pojedinim opštinama u Crnoj Gori, posebno mislim na Građanski pokret URA i Socijaldemokratsku partiju SDP. Mislio sam da je politika raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje iza nas. Međutim, nažalost, prevario sam se. Na sreću ta politička grupacija je u manjini u Crnoj Gori, a poslije ovakvih izjava će tonuti još dublje”, kazao je Gegaj za CdM.

On tvrdi da može zamisliti koje poteze bi vukla ova grupcija da su kojim slučajem preuzeli vlast u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, onako kako su i naumili, nasilnim putem.

“Uostalom, izrečena poruka od lidera Demokrtaskog fronta pokazuje potpunu iskrenost poznajući politiku koju vodi ta stranka jer da je u drugačijoj formi bilo bi licemjerstvo. Smatram da se svi mi koji se bavimo javnim poslom moramo prilagoditi demokratskim vrijednostima i njegovati kulturu dijaloga, a ne nikako kroz vrijeđanje i raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje. Ne moramo se nacionalno prebrojavati. Crna Gora je građanska država u kojoj ima mjesta za sve njene narode. Njena multietničnost predstavlja vrijednost, prednost i vječnost naše države Crne Gore”, zaključio je Gegaj.

Pitanje je gdje ćemo ovako “usklađeni” završiti. Svakako, valjalo bi da se poštujemo, i da, prije svega, ni sa jedne adrese, ne manipulišemo vjerom ni nacijom. Ako su različitosti bogatstvo, poštujmo to.

Miraš Dušević

Podijeli: