KUD Jedinstvo na festivalu u Češkoj

Folklorni ansambl KUD-a “Jedinstvo” je od 29. avgusta do 4. septembra bio gost prestižnog festivala “Lidovy rok 2018”, koji se održao u češkom gradu Olomoucu.

Na ovom festivalu, organizovanom po najvišim standardima, predstavilo se tridesettroje igrača barskog ansambla. Ekipu su činili članovi prve postave i dječijeg ansambla nastarijeg uzrasta. Mnogobrojnoj publici na nekoliko scena širom grada prikazane su igre i pjesme iz cijele Crne Gore, Spiča, Mrkojevića, što je izmamilo gromoglasne aplauze. Ova prilika iskorištena je i za turističku promociju našeg grada, jer su nakon nastupa članovi dijelili prikladne brošure obezbijeđene od strane Turističke organizacije Bar.

Pored Barana, na festivalu su učestvovali i ansambli iz Slovačke, Slovenije kao i mnogi češki ansambli.

“Prilikom prijema kod predsjednika opštine Olomouc, organizator je iskazao oduševljenje našim običajima i kulturom kao i bogatom originalnom nošnjom, te smo iz tog razloga zavrijedili posebnu zahvalnicu za doprinos kvalitetu ovog festivala”, kazao je za Bar Info Ognjen Vučević, umjetnički rukovodilac Folklora KUD-a “Jedinstvo”.

Tom prilikom članovi KUD-a su imali nekoliko dana da se upoznaju sa prelijepim srednjevjekovnim gradom Olomoucom kao i da vide jednu od najviših katedrala u Evropi – Sv. Vaclava, kao i astronomski sat izgrađen pod patronatom Marije Terezije.

“Pri povratku iskoristili smo priliku i obišli Beč, kojem smo zbog oduševljenja najmlađih članova, obećali skori ponovni dolazak. Takođe bi iskoristili ovu priliku da dodamo i to da je prva postava nepuna tri dana prije odlaska za Češku imala gostovanje na još jednom festivalu folklora u Bijelom Polju, a na poziv prijateljskog ansambla ‘Tekstilac’. Ovom festivalu prisustvovalo je pet ansambala i to ‘14. Oktobar’ – Kruševac, ‘Gajret’ – Sarajevo, ‘Nikola Đurković’ – Kotor”, kazao je Vučević i napomenuo da su turneje realizovane uz svesrdnu pomoć Opštine Bar, na čelu sa predsjednikom Dušanom Raičevićem, Turističke organizacije Bar, kao i iz sopstvenih sredstava “Jedinstva”.

Podijeli: