Kotor: Podzemnim putem od rive do Starog grada

U Kotoru je krajem prošle sedmice počela izgradnja prolaza ispod magistrale, od rive prema Starom gradu. Složeni projekat vrijedan oko 1.400.000 eura smanjiće saobraćajne gužve i biće završen u roku od pet mjeseci.

Prolazom ispod magistrale koji je cio ispod nivoa mora trebalo bi da od juna putnici sa kruzera prelaze prema Starom gradu.

Dejan Đurović iz kompanije “Briv Construction” kaže da su u toku radovi na zaštiti temeljne jame, odnosno građevinske jame.

Razlog zbog kojeg se opština opredijelila za ovaj složeni zahvat, vrijedan blizu 1.400.000 eura je smanjenje gužve u saobraćaju.

Prolaz je dužine 51 metar, a širine šest i po metara u gabaritu.

“Imaćemo pet i po metara slobodnoga prostora, sa dva ulaza ili izlaza, sa po dva para pokretnih stepenica i fiksnih stepenica koji dođu između njih, sa dvije pokretne platforme za osobe sa invaliditetom. Projekat je urađen na vrhunskom nivou. Nema nikakvih nepoznanica”, rekao je Đurović.

I dok se postavlja prolaz uronjen u more saobraćaj se iznad gradilišta odvija zasad nesmetano. Tako će, obećavaju izvođači, biti i ubuduće.

Posao je planiran u dvije faze, da bi za saobraćaj uvijek bila otvorena neka strana magistrale, kojom će uz proširenja biti omogućen saobraćaj u oba smjera.

Podijeli: