KLASTER „CRNOGORSKI PRŠUT“ UČESTVOVAO NA INTERNACIONALNOM SAJMU U ISTRI

Proizvođači “Crnogoroskog pršuta” sa Cetinja, osam kompanija okupljenih u istoimeni klaster, učestvovali su na 13. Internacionalnom sajmu pršuta u Istri, koji se krajem prethodne sedmice održao u Tinjanu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Klaster „Crnogorski pršut“, koji je od prošle godine zaštićen geografskom oznakom kvaliteta, čine osam proizvođača tradicionalnih suvomesnatih proizvoda sa Cetinja: Martex, Zrnožit, Interproduct, MiAnja, Monstate, Gornič, DDR comerce i Nani Prom, imao je zapaženo mjesto na poznatoj međunarodnoj gastro manifestaciji 13. Internacionalnom sajmu pršuta u Istri, koji se krajem prethodne sedmice održao u Tinjanu.

Pod motom „Dođi i pronađi svoju omiljenu fetu pršuta“, tokom tri festivalska dana internacionalni sajam pršuta u Istri posjetilo je više od 25.000 posjetilaca, navode iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, i konzumiralo nešto više od 15 tona te cijenjene mesne delicije sa raznih područja regiona i Evrope.

Kako ističe koordinator Klastera Ilija Ševaljević ovo je drugi put da predstavnici tog udruženja proizvođača učestvuju na manifestaciji u Istri, ali prvi put od kada je njihov proizvod Crnogorski pršut u decembru prošle godine dobio geografsku oznaku kvaliteta i postao još jedan zaštićeni crnogorski proizvod.

Učešće crnogorskih predstavnika bilo je vrlo zapaženo, kako od strane brojnih posjetilaca, tako i proizvođača pršuta iz brojnih zemalja. Ovo je bila prilika da se promoviše i Crna Gora kao gastro destinacija, zemlja prepoznatljivih i kvalitetnih tradicionalnih proizvoda – navodi se u saopštenju.

Tokom trajanja Sajma, stoji u saopštenju, proizvođači sa Cetinja ostvarili su niz značajnih kontakata korisnih za intenziviranje dosadašnje saradnje sa proizvođačima iz Hrvatske i regiona. Razmijenjena su i iskustva u organizaciji i značaju održavanja ovakvih manifestacija, s obzirom na planove da se iduće godine održi prvi međunarodni sajam pršuta na Cetinju.

U okviru Sajma u Istri, upriličena je i svečana dodjela potvrda za uspješno završeni kurs i ispit za senzornog analitičara pršuta, koji je u martu ove godine u Pazinu realizovala Udruga senzornih analitičara. Ovaj sertifikat su dobila i trojica Cetinjana: Petar Muhadinović, Boris Vujović i Ilija Ševaljević – navodi se u saopštenju.

Učešće crnogorskih proizvođača koji su na sajmu predstavljali Crnu Goru, ove godine kao zemlju partnera, podržalo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Podijeli: