Kaluđerović: „Cilj nam je da na jednom mjestu zbrojimo sve Ćekliće u jednom danu“

Manifestacija „Ćeklićki susreti“ se ove godine održava 31. avgusta 2019. godine, ispred Zadružnog doma u Ćekličima

Povodom ovogodišnjih „Ćeklićkih susreta“ koji će se odžati 31. avgusta razgovaramo sa jednim od organizatora ovog događaja, gospodinom Mitrom Kaluđerovićem. Mitar je član organizacionog odbora NVO „Ćeklićki Susreti“.

Ćeklićki susreti polako dobija epitet tradicionalnog karaktera i ove godine će se održati treći put. Ona se održava pod okriljem NVO ,,Ćeklićki Susreti“, koja je osnovana od strane grupe momaka koji su nošeni energijom i podrškom, prevashodno mlađih ljudi, iznijeli i predhodne susrete. Osnovni motiv osnivanja navedene NVO je realizacija i održavanje manifestacije, sa ciljem da na jednom mjestu zbroji sve Ćekliće u jednom danu, da bi se što bolje upoznali, družili i to je osnovni motiv svih naših okupljanja.“  – naglašava Mitar.

Koje su još aktivnosti NVO „Ćeklićki Susreti“?

Pored pomenute manifestacije NVO je osnovana i sa ciljem da afirmiše samo pleme Ćeklići kako u kulturnom, sportskom, tako i sa posebnom afirmacijom ruralnog područja Katunske nahije. Osim toga naravno ova NVO se uključuje i u rješevanju mnogobrojnih infrastrutkturnih problema koje prate prevashodno one koji žive u našem plemenu. Naglasak kako na ove, tako i na sve naredne Susrete je na našoj Dijaspori, koja svojim mnogobrojnim prisustvom daje posebnu draž ovom skupu. Ujedno, pozivamo ih i ove godine da nam se pridruže u što većem broju, jer svojim prisustvom daju poseban kulturolški, nacionalni i svaki drugi značaj ovoj manifestaciji.

Čuli smo za inicijativu koju ste pokrenuli za podizanje spomenika dr Antu Gvozdenoviću, kada možemo očekivati realizaciju?

Na krilima ove manifestacije pomenuta NVO je pokrenula inicijativu za podizanje spomenika našem istaknutom Ćekliću generalu dr Antu Gvozdenoviću i to ispred Zadružnog doma u Ćeklićima. Imajući u vidu da je doktor Anto Gvozdenović  zaista posebna ličnost u istoriji Crne Gore, a da je sahranjen bez ijedne državne počasti, smatramo da mu se ovim činom na neki način ne odužuju samo Ćeklići već i čitava Crna Gora, jer vrlo dobro znamo njegov nesporan doprinos u borbi za njenu državnost. Osim toga, a na insistiranje velikog broja Ćeklića iz različitih društvenih sfera, a pogotovo onih iz akademske zajednice našeg kraja, želimo da Vam skrenemo pažnju koliko je zaista važno da se nastavi kontinuitet održavanja ove manifestacije, kako bi se i ovaj projekat zaokružio na ,,Ćeklićkim Susretima“ 2020. godine, otvaranjem ovog spomen-obilježja našem generalu u tri vojske. Ovim činom zaokružili bi naše napore na afirmaciji istaknutih članova našeg plemena.

 

„Na kraju, želio bih da naglasim da ovakva sabiranja ne treba posmatrati tek kao jedan u nizu sličnih skupova, već i nagovještaj da će se u devet ćeklićkih sela pronaći prevashodno volja i želja  za radom, za ujedinjenjem i za stvaranjem osnovnih uslova za normalan život, a sve u cilju  povratka ljudi na selo. Naše pleme Ćeklići, kako u kulturnom, tako i u svakom drugom smislu, je dosta zaboravljen kraj. Da bi povratio stari sjaj i imao zasluženo mjesto koje mu pripada, ove i ovakve manifestacije doprinose, ne samo našem plemen, već i afirmaciji čitave Katunske nahije, kao i poboljšanju turističke ponude Prijestonice.“ – rekao je Mitar Kaluđerović za naš portal.

Podijeli: