KALUĐEROVIĆ: „ĆEKLIĆKI SUSRETI“ OVE GODINE JOŠ SADRŽAJNIJI, VJERUJEMO I POSJEĆENIJI

Drugo izdanje manifestacije „Ćeklićki susreti“ biće održano u subotu, a oranizatori tog događaja za Radio Cetinje najavili su kako će ovogodišnja manifestacija biti sadržajnija u odnosu na prethodnu.

0

Za subotu je najavljeno više segmenata – od polaganja vijenaca, preko dnevnog umjetničkog programa, sve do večernjeg koncerta.

Žele da podstaknu i ostatak Katunske nahije

Susreti, prema riječima jednog od organizatora i predstavnika Mjesne zajednice „Ćeklići“ Mitra Kaluđerovića, treba da predstavljaju svojevrstan podsticaj i stanovnicima drugih krajeva Katunske nahije – kako bi događaja nalik predstojećem na Ćeklićima bilo što više.

Na naše, a prije svega, na zadovoljstvo naših gostiju, prvi „Ćeklićki susreti“ prošle su godine bili uspješni. A predstojeći događaj upravo je nastavak onoga što smo počeli prošlog ljeta. Ipak, za razliku od prvog puta, kada je manifestacija imala i ceremonijalni karakter, ove godine susreti su u prvom redu posvećeni samim Ćeklićima, odnosno tome da se međusobno bolje upoznaju – kaže Kaluđerović.

Program će trajati do kasnih večernjih sati

Razlika u odnosu na prvo izdanje leži i u znatno dužem programu, koji će biti upriličen na više lokacija.

Ključni pečat tokom ovogodišnje manifestacije daćemo polaganjem vijenca na spomenik palim Ćeklićima u ratovima od 1858. do 1945. godine, koji se nalazi na Mikovom Drijenu. U ime svih devet ćeklićkih sela, vijenac će položiti najstariji Ćeklić – Mirko Vukalov Stanković iz Milijevića. Nakon toga, manifestaciju nastavljamo u Zadružnom domu, i to od 16 časova. Pripremljen je bogat kulturni program, zatim i pauza tokom koje će se gosti družiti uz tradicionalna crnogorska jela i domaća pića – ističe on.

Završnica „Ćeklićkih susreta“ slijedi od 18:30 časova, kada će ispred Zadružnog doma početi muzički program, tokom kojeg će nastupiti niz izvođača.

Tokom muzičkog programa, nastupiće muzičarka Milica Kaluđerović, inače naše gore list, ali i više guslara, KUD „Danilovgrad“, Branka Šćepanović, Vesko Belada, Luka Radović i drugi. Planirano je da koncert traje do kasnih večernjih sati – naglašava Kaluđerović.

Očekuju dobru posjetu, dolaze i iz dijaspore

Organizatori vjeruju kako će ove godine „Ćeklićke susrete“ obilježiti još bolja posjeta.

Na krilima uspjeha prošlogodišnje manifestacije, ovog puta očekujemo još veći broj ljudi. Na osnovu informacija kojima sada raspolažemo, vjerujem kako će tako i biti. Posebno smo ponosni što će i ove godine sa nama biti i ljudi iz dijaspore, a posebno bih pomenuo one iz Lovćenca – kaže on.

„Ćeklićki susreti“ jedna su od manifestacija koje afirmišu ruralno područje, a organizatori naglašavaju kako su tokom priprema imali veliku podršku svih koji potiču iz Ćeklića.

Kada smo planirali prošlogodišnju manifestaciju, bili smo vođeni glavnom idejom da afirmišemo naš kraj i pleme, a samim tim i da skrenemo pažnju na područje Katunske nahije. Ove godine, manifestaciju organizuje NVO „Ćeklićki susreti“, koju smo i osnovali kako bi afirmisali, ali i kulturno i infrastrukturno razvili naš kraj. Posebno želim da zahvalim našim plemenicima, koji su ove godine svojim doprinosima pomogli održavanje manifestacije, kao i svim sponzorima, privrednicima i organizacijama, bez čije podrške i entuzijazma možda ne bi ni bilo ovogodišnjeg druženja – zaključuje naš sagovornik.

Organizatori su pozvali publiku da u subotu bude na Ćeklićima, a manifestacija će – kako je najavljeno – početi u 15 časova.

Podijeli: