Kad se žene udruže priča o fontani u Baru ima srećan kraj

Dame iz nevladinog udruženja “Žene Bara” došle su na ideju da obnove i vrate sjaj zaboravljenoj fontani u parku Dvorca kralja Nikole u ovom primorskom gradu i uspjele su u tome.

Svoju ideju oko obnove i revitalizacije fontane najprije su, kažu, predočile upravi Kulturnog centra Bar i od direktora Ćazima Nikezića dobile podršku i saglasnost za početak realizacije ove ideje.

Nakon toga obratile su se Vodovodu i kanalizaciji, koji su učestvovali u čišćenju fontane, cijevi za dovod i odvod vode, te šahti koje su bile začepljene i nefunkcionalne.

Uslijedilo je vraćanje starog sjaja uz pomoć firme „Rolomon“, koja se potrudila da mermer ispisan grafitima očisti i zamijeni oštećene djelove.

Ferida Peročević iz NVU Žene Bara kaže da su ipak kasnije iz Vodovoda dobile saopštenje da zbog dotrajalosti cijevi ne postoji mogućnost da se fontana priključi na gradski vodovod.

“Za nas je bilo neprihvatljivo da odustanemo na pola puta, zato smo nastavile da tražimo rješenje. Na sreću i sreću svih građana Bara, idejno rješenje je dao inženjer Nebojša Đurović iz Komunalnih djelatnosti, uputivši nas u to da postoji bunar sa tehničkom vodom koju možemo iskoristiti za napajanje fontane. Naše udruženje je obezbjedilo radnike koji su iskopali kanale i pomogli da se voda sprovede iz bunara do fontane. Kada je fontana profunkcionisala, bili smo ponosni na sebe, ali i na institucije koje su pomogle da se sve realizuje”, kaže ona za portal Bar info.

Peročević ističe da inicijativa nije imala za cilj da kritikuje bilo koga.

“Željele smo samo da pokažemo i podstaknemo sve građane da, kad se nešto srcem želi, to se i ostvari. U cilju da se fontana sačuva što je duže moguće u ovom novom ruhu, biće postavljen betonski stub od 8m, na kojem će biti postavljen reflektor kojeg će donirati naše udruženje. Iskreno se nadamo da će se svijest naših građana, a najviše omladine, podići na veći nivo i da će u budućnosti obratiti pažnju na ono što krasi naš grad. Ako uništavamo ono što su nam preci ostavili i ono što je dio naše istorije, kakvu istoriju ćemo mi ispisati našoj djeci?”, zaključuje Peročević.

Podijeli: