Jesenja fešta oplemenila grad: Šarenilo i jesenji plodovi u Herceg Novom

Subotnje jutro, pijačni dan i sunce do ranog popodneva privukli su mlađe i starije Novljane u Njegoševu ulicu na čuvenu Jesenju feštu.

Foto: Radio Jadran

Šarenilo boja i jesenjih plodova oplemienilo je špalir od Gradske kafane skoro do glavnog Trga u Herceg Novom, a mogli su se čuti zvuci muzike i vidjeti đakonije od jesenjih plodova i tezge sa raznim ručno rađenim predmetima.

Foto: Radio Jadran

Jesenja fešta okupila je preko 30 vrijednih izlagača iz Herceg Novog i Crne Gore, koji su na nekoliko štandova nudili delicije, najviše od šipka, ali i mandarina, rogača, kivija, smokava i dunja.

Foto: Radio Jadran

Tradicionalno, fešta je obogaćena izložbom rukotvorina i likovnim radionicama u Gradskoj kafani.

Interesovanje izlagača bilo je veliko, ali organizacione i prostorne mogućnosti diktirale su njihov broj. Za Radio Jadran predsjednica NVU Ruke i jedna od organizatorki Milina Kovačević kaže da nijesu mogli da prime sve koji su se prijavili.

“Jednostavno nemamo dovoljno ni prostora niti mobilijara gdje bi im pružili adekvatno mjesto da se predstave. Izlagači nam dolaze iz nekoliko gradova Crne Gore, neki se predstavljaju prvi put. Ranije nijesu izlagali ovdje, ali smo se upoznali na drugim manifestacijama, čuli su šta radimo i željeli da dođu. Pridružili su nam se, pored domaćih, izlagači iz Tivta, Kotora, Podgorice i Nikšića”, priča Kovačević.

Foto: Radio Jadran

Na štandovima su dominirale rukotvorine u motivima, bojama i ukusima jeseni, a među njima i nakit takođe prilagođen temi fešte.

Na fešti su zapaženi najmlađi učesnici, mališani vrtića Naša radost, koji su za ovu priliku „obukli“ jesenje plodove.

Foto: Radio Jadran

Osim izložbenog i prodajnog segmenta fešte, za ljubitelje slikanja kod terase Gradske kafane zainteresovani su mogli pogledati radove na likovnoj radionici koju je upriličila likovna sekcija SMŠ “Ivan Goran Kovačić”.

Uz trpeze sa delicijama i rukotvorinama, postavljen je i donatorski sto, čiji će prihod biti uplaćen za liječenje malog Novljanina, Ermina Tafe.

Ovo je inače 13 fešta u organizaciji NVU Ruke, a sljedeća je najavljena za februar, kada će biti priređena Mala fešta od naranče.

Podijeli: