Jahta šeika Al Nahijana plovila Bokom Kotorskom

Superjahta Yas koja pripada emiru Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Hamdanu bin Zajednu bin Sultanu Al Nahijanu, boravila je protekla dva dana na mulu V marine Porto Montenegro u Tivtu, javlja portal Boka News.

Odatle je danas ovaj 141-metarski brod isplovio na vožnju Bokom Kotorskom.

Osim što je jedan od najvećih jahti koje su ovog ljeta posjetile Porto Montenegro, Yas je karakteristična i zbog svog nesvakidašnjeg dizajna, ali i originalnog porijekla.

Naime, ovaj sada ultraluksuzni brod za uživanje koji vije zastavu Kajmanskih Ostrva, život je počeo daleke 1981. godine kao ratni brod – raketna fregata Piet Hein Ratne mormnarice Holandije.

Holanđani su ovu fregatu od 3.500 tona deplasmana klase Kortenaer 1998. godine prodali Ratnoj mornarici UAE u kojoj je ona služila pod imenom Al Emirat, da bi 2005. godine fregatu kupio emir UAE i predao je ADMS brodogradilištu u Abu Dabiju koje je stari ratni brod rekonstruisalo u jednu od najluksuznijih i najvećih privatnih jahti na svijetu.

U svom novom obliku i pod novim imenom Yas, ovaj brod se na more vratio 2015. godine od kada Yas drži šestu poziciju na listi najvećih jahti na svijetu.

Zahvaljujući obliku trupa ratnog broda i snažnom pogonu, Yas ima za superjahte neuobičajeno visoku maksimalnu brzinu od čak 26 čvorova, a njeno vrlo neoubičajeno oblikovano nadgrađe jedna je od najvećih struktura na svijetu napravljenih od kompozitnih materijala.

Ova jahta može primiti do 60 gostiju koji uživaju u maksimalnom luksuzu, a na raposlaganju im je helikopter i niz manjih plovila, jedrilica, glisera, skutera i drugih i sredstava za zabavu na vodi.

Podijeli: