Inicijativa 100 hiljada stabala: Posađeno prvo drveće u Podgorici

Članovi Organizacije KOD (Konkretno, odgovorno, dostojanstveno) su zajedno sa građanima juče posadil prvih 10 stabala iz inicijative 100.000 stabala.

Prvo drveće posađeno je ispred ulaza Vojvode Stanka Radonjića u Podgorici, u neposrednoj blizini Katastra.

“Podsjećamo da je Organizacija KOD 4. septembra pokrenula Inicijativu da se u Podgorici u naredne dvije godine posadi 100.000 stabala. Ona bi zauzimalo površinu od oko 5 km2 prostora koliko iznosi, recimo, nepošumljeni dio Veljeg brda ili park šume Dajbabska gora i Malo brdo. Prve višegodišnje sadnice će biti plaćene uz pomoć materijalnih i novčanih donacija članova Organizacije KOD, građanki i građana. Otvoren je žiro-račun 520-39659-20 (Organizacija KOD – svrha plaćanja Za 100.000 stabala) na kome se slivaju sredstva svih koji žele da pomognu akciju”, poručuju iz ove organizacije.

Svakog ponedjeljka će, kako ističu, građani biti obavještavani o statusu akcije, te stanju na računu i uplatama, a za prvi korak im je potrebno 1.000 eura.

“Novac će se trošiti isključivo za potrebe procesa sadnje stabala – niti jedan cent mimo ove svrhe nece biti utrosen. Nema honorara, nema naknada, svi smo volonteri i – sve radimo za dobro zajednice. Svi građani će imati uvid u kompletnu dokumentaciju o prikupljanju i trošenju novca – potrebno je samo da se to zatraži mejlom preko adrese info@kod.org.me”, naglašavaju oni.

Inicijativa 100.000 stabala je realna i održiva i Organizacija KOD će, kako navode, plan kompletne sadnje javnosti predstavljati stavku po stavku.

“U oktobru je nastavak, većeg opsega – do tad, svi koji su poslali poruku podrške mogu očekivati poziv u odbranu stabala i grada od svega što život u njemu obesmišljava. Tek kada ostvarimo zajednički cilj – postajemo zajednica. Tada svi možemo uživati plodove rada. U ovom slučaju: više kiseonika, više hlada, ljepši grad i zdravije okruženje. Drvo nam besplatno čisti vazduh, smanjuje buku i daje hlad”, ističu iz KOD-a.

Podijeli: