Herceg Novi na Dan Opštine dobija avanturistički park

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i saradnici obišli su juče na Vrbanju lokaciju budućeg avanturističkog parka, koji će biti pušten u rad do 28. oktobra, Dana opštine.

Kako je Katić kazao, zadovoljstvo je posjetiti Vrbanj i avanturistički park, ali i uvjeriti se u veliki trud i zalaganje svih učesnika u realizaciji projekta.

“Projekat se realizuje sa više nego zadovoljavajućom dinamikom i vidimo da su svi maksimalno posvećeni ovom poslu. Definitivno, ovo je nešto što je nedostajalo Herceg Novom kao dodatni sadržaj. Naše zaleđe nije valorizovano onako kako bi trebalo, a ovaj avanturistički park će samo upotpuniti dodatnu turističku ponudu. Nadam se da će svi radovi biti završeni u predviđenom roku i za Dan opštine da imamo ovaj park u punoj funkciji”, kazao je Katić prilikom obilaska avanturističkog parka.

Direktor agencije za izgradnju i razvoj grada Boro Lučić istakao je da ovaj projekat predstavlja određeni vid povratka na naše starine, na ono što imamo i što možemo da ponudimo kao grad.

Ovo je samo prvi i dobar korak, kazao je Lučić, uz nadanje da će privatnici, a ne samo Opština, početi da ulažu u zaleđe, i to ne samo na Vrbanju.

Ukazao je i da je dosta vremena uloženo u administrativne i birokratske procedure, poštujući sve propise Evropske unije, dok će izgradnja avanturističkog parka trajati 45 dana, iako je rokom predviđeno 60.

Lučić je napomenuo i da će za koji dan doći nadležna inspekcija iz Francuske, koji će pregledati cijeli park, te izdati i sertifikat za upotrebu, nakon čega slijedi tehnički prijem.

Takođe, paralelno sa ovim procedurama, radiće se i na obuci instruktora, pa bi za 15 do 20 dana avanturstički park na Vrbanju i trebalo da bude otvoren i spreman za upotrebu, kako za goste našeg grada, tako i za domaće ljubitelje adrenalinskih i avanturističkih sportova.

Kako je kazao Klemen Zupanc iz slovenačke kompanije “Vevrca” koja radi na izgradnji avanturističkog parka, polaznici će prvo proći kratak “školski” čas, gdje će im biti prezentovan način kačenja i sigurnosnog sistema, nakon čega će uz pomoć instruktora moći koristiti elemente parka.

Gornji dio avanturističkog parka će sadržati 37 prepreka ili tzv. mostova između drveća. Prvi nivo će biti do 1,5-2m visine i predviđen je za početnike i obuku, drugi nivo imaće visinu od 4 do 5m, a treći će imati 12 prepreka i biti na visini od 8 do 12m visine. Takođe, priojekat predviđa i parking prostor na donjoj parceli i postojanje 2km duge trim staze kroz šumu sa spravama za vježbanje.

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog potpisala je ugovore sa izabranim firmama koje su ponudile najpovoljnije uslove za nabavku i montažu opreme i za izvođenje radova na avanturističkom parku na Vrbanju, u okviru realizacije projekta “Adriatic canyoning”. Za nabavku i montažu opreme izabrana je firma “Vevrca” doo, čija je ponuda iznosila 128.550,00 eura i koja je ispunila sve zahtjeve tražene na tenderu, dok je za izvođenje infrastrukturnih radova u zoni parka odabran izvođač “Krušo” , koji je ponuo najnižu cijenu od 68.545 eura.

Podijeli: