Grobovi Petrovića na Cetinju restaurirani nakon pola vijeka

Prvi put nakon više od pola vijeka dvorsko groblje dinastije Petrović koje se nalazi u porti Cetinjskog manastira je restaurirano i vraćen mu je izgled kakav je imalo kada je i napravljeno.

Foto: Cetinjski list

Radove je odobrila Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, a koštali su oko 12.000 eura.

Konzervatori i tehničari Centra za konzervaciju i arheologiju obnovili su svodove, pilastre i zidove na unutrašnjem dijelu groblja i sanirali svih devet grobova Petrovića.

Kako je za TVCG kazala konzervatorka Mirjana Ivanović, rađena je i konzervacija natpisa na grobnim pločama koja je izvedena u skladu sa postojećim natpisom.

“Urađena je i restauracija heraldičkih i vjerskih simbola na grobovima. Na ovom projektu radila su dva licencirana konzervatora i tri konzervatora tehničara, osim samih grobnih mjesta i konzervacije na njima rađeno je i prilazno stepenište, ograda od kovanog gvožđa kao i nivelacija terena između grobnih mjesta na kojima je dodat mljeveni kamen”, dodala je ona.

Kralj Nikola je krajem 19. vijeka naložio rušenje odbrambenog zida na sjevernoj strani Cetinjskog manastira i na tom mjestu postavio dvorsko groblje. Obnovljeno je 1909. godine, kada je proslavljao 50 godina vladavine i tada je angažovao arhitektu iz Italije.

“Jedini još podatak je da se radilo na ovom dvorskom groblju je 1963.godine kada se Mitropolit Danilo obraća Zavodu za zaštitu spomenika kulture zbog vlage u apsidi da se izmjesti grob velike vojvotkinje Stane koji je bio, da se dislocira sa ovog mjesta i pozicionira dva mjesta istočno što je i urađeno 1963. godine i tada su urađena još neke popravke u okviru samog groblja”, navodi Ivanović.

Na Dvorskom groblju Petrovića u porti cetinjskog manastira počivaju vojvotkinja Stana Mirkova Martinović, majka kralja Nikole, njegove ćerke Marija, Vjera i Ksenija, unuk princ Mihailo i sinovi princa Mirka Petrovića Stefan i Stanislav.

Prazne su grobnice kneginje Zorke Karađorđević i njenog sina Andrije, čiji su ostaci 1912. godine prebačeni na Oplenac.

Podijeli: