Građani se najviše zadužuju za kupovinu stana

Banke i druge finansijske institucije u Crnoj Gori odobrile su 858,2 miliona eura kredita u prvih devet mjeseci ove godine, pokazuju najnoviji podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Od tog iznosa, građani su se za različite namjene zadužili u ukupnom iznosu od 360,8 miliona, dok su privreda i administracija kreditirani sa 497,4 miliona eura.

Prema podacima koje CBCG prikuplja od finansijskih institucija, samo tokom septembra odobreno je 73,7 miliona, od kojih će 58,2 miliona eura biti vraćano tokom vremenskog perioda dužeg od godinu. Fizičkim licima je ukupno odobreno 36,5 miliona, a pravnim 37,2 miliona eura. Finansijske institucije odobrile su čak 24,8 miliona eura gotovinskih kredita, i to isključivo građanima. Među najznačajnijim razlozima uzimanja ovog vida pozajmica je i podrška likvidnosti u ukupnom iznosu od 16,9 miliona, od čega je kompanijama i institucijama dato 16,9 miliona eura. Izraženo je i refinansiranje kredita, za što je izdvojeno 12,7 miliona eura.

Osim za gotovinu, građani su se najviše zaduživali za kupovinu i adaptaciju stambenog prostora – 5,3 miliona, te za ostale namjene 4,9 miliona eura.

Pravna lica su, pak, najviše kreditirana za likvidnost obrtnih sredstava i to skoro cjelokupnim iznosom od 16,9 miliona eura za ovu namjenu. Obaveze prema drugim bankama refinansirali su pozajmicama od 11,9 miliona eura, dok su za ostale potrebe uzeli kredite vrijedne šest miliona eura.

Efektivne kamatne stope u prosjeku su se kretale 4,98 odsto za kredite do 12 mjeseci, te 6,52 odsto za one na period duži od godinu, što predstavlja novi najniži nivo od početka 2018.

Najveću cijenu uzimanja kredita plaćali su građani, i u prosjeku je iznosila 7,93 odsto ukupnog iznosa. Na drugoj strani, upravo banke i finansijske institucije mogle su da pozajme sredstva uz najniže efektivne kamatne stope od 2,59 odsto.Prema namjeni, najveće prosječne efektivne kamatne stope od 8,87 odsto plaćaju oni koji su od banaka pozajmili gotovinu, a najmanje za kupovinu robe široke potrošnje od 1,93 odsto. Međutim, najveću cijenu pozajmica i dalje plaćaju oni koji se odluče da realizuju investicione programe, a novac vrate za manje od godinu dana, i to uz kamatnu stopu od 16,58 odsto.

Podijeli: