Gejming i turizam: Esports događaj globalnih razmjera na ljeto u Baru

Naša zemlja će se po prvi put naći na mapi esports/muzičkih festivala, piše na zvaničnoj Instagram stranici Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore.

Prvi “esports” događaj globalnih razmjera koji u sebi kombinuje finale igrice Counter Strike i muzički festival sa najpopularnijim zvijezdama današnjice biće održan u Baru u junu naredne godine. Ovaj događaj, organizovan na krilima esports industrijskog i kulturološkog fenomena, okupiće oko 60.000 ljudi tokom trodnevnog festivala, vjeruju u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Ministar Jakov Milatović kazao je da prepoznaje uticaj i značaj gejminga, rekordnog rasta i napretka u svim pravcima ove industrije i da Ministarstvo ekonomskog razvoja, u potpunosti podržava ovaj projekat.

“Ovo je sigurna karta za pozicioniranje Crne Gore na mapi E-industrije i to po prvi put u Crnoj Gori“- kazao je ministar.

Counter Strike, foto: Dotesports

Ovim događajem Crna Gora će unaprijediti svoju turističku ponudu, otvoriti vrata novoj vrsti turista i privući pažnju velikog broja ljudi, navodi se u objavi.

Lokalni producenti su Darko Ivanović i Nenad Novović sa pozadinom u IT industriji, a međunarodni partneri će biti pozicionirani u konzorcijum MonESports koji će biti i izvršni producent festivala.

Esport se najlakše može opisati kao takmičenje u igranju određenih video-igrica, a najpopularnije su: League of Legends, Counter Strike, Global Offensive, Dota 2, StarCraft 2, Overwatch, Rainbow 6, Fifa, Call of Duty, Fortnite itd. Najveći esport turnir na svijetu je The International, čija je nagrada prešla brojku od 30 miliona dolara. 

Naslovna fotografija: Sergej Zabijako

Podijeli: