Fond za talente produžio rok za prijavljivanje

Nekoliko stotina prijava stiglo je već za Fond za talente, međutim, kako je Vikend novinama kazala portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić, rok za prijavu je produžen. Prema njenim riječima do te odluke su u ministarstvu došli kako bi bili sigurni da su se svi najbolji prijavili.

“Do sada imamo nekoliko stotina prijava, i prijave i dalje pristižu. Ipak, upravo je donesena odluka da konkurs bude produžen, jer, naravno, što više prijavljenih bude, to će sama Komisija koja bude radila vrednovanje prijava, biti sigurna da je izabrala one koji su zaista najbolji”, ističe Lekić.

Ona napominje da je Fond za kvalitet i talente jedan od većih iskoraka prošlogodišnje obrazovne reforme.

“Njime smo najzad na jedan javan i objektivan način uveli odnos institucija prema talentima u obrazovni sistem. Vjerujem da pravimo temeljne promjene koje će čitavu javnost usmjeriti na one najbolje iz obrazovanja. Oni su ti kojima treba da se divimo. Oni su ti na koje treba da bude usmjerena naša pažnja i energija. I oni su ti koji treba da budu uzori”, kaže Lekić.

Ona podsjeća da je Fond za kvalitet i talente osnovan prošle godine, u toku obrazovne reforme koja je sprovedena, da je konkurs za prijavu nastavnika i učenika za sredstva iz Fonda u toku, i da će nagrade u prosjeku iznositi 1000 eura. “Biće dodijeljeno ukupno 500 nagrada, što znači da su sredstva koja će kroz ovaj prvi konkurs biti opredijeljena za tu namjenu oko pola miliona eura”, navodi Lekić.

Kada je riječ o nagradama za učenike, biće dodijeljene 94 nagrade za učenike VI, VII, VIII i IX razreda osnovne škole; 90 nagrada za učenike srednje škole, 16 nagrada za učenike umjetničkih škola. Kada govorimo o konkursu za nastavnike, biće dodijeljene 104 nagrade za nastavnike razredne i predmetne nastave osnovnih škola, 80 nagrada za nastavnike srednjih škola, 16 nagrada za nastavnike umjetničkih škola.

“Pritom, napomenuću još jednom da su članovi Komisije takvi da bez sumnje garantuju njenu objektivnost i kredibilitet. Komisijom predsjedava prof. dr Ljubiša Stanković, a veliko zadovoljstvo nam je da u njoj sjede i predstavnici Udruženja roditelji, Sindikata, strukovnih udruženja, Unije srednjoškolaca, direktora i obrazovnih institucija”, istakla je Lekić.

Takođe, ona ističe da su posebno ponosni što se sama kampanja vezana za Fond sprovodi na potpuno nekomercijalnoj osnovi.

Podijeli: