Flamingos ture u Ulcinjskoj solani

Iako je svoju prvobitnu namjenu izgubila 2013, Ulcinjska solana je bila i ostala posebna zbog ptica koje su oduvijek naseljavale ovaj prostor. Čak i prije nego se krenulo u eksploataciju morske soli, ptice su svoj mir našle upravo ovdje, na prostoru nekadašnjeg Zoganjskog blata.

Foto: CZIP

Malo gdje na svijetu je toliko različitih kolonija ptica, kao na ovom prostoru.

Interesantan je podatak – U Crnoj Gori registrovano je preko 350 vrsta ptica, od kojih oko 250 je našlo stanište u Solani. Ako znamo da na prostoru Evrope ima oko 500 vrsta ptica, jasno je da polovina ptičijeg svijeta živi upravo na lokalitetu Ulcinjske solane. Samo ova činjenica dovoljan je razlog da je posjetite.

Broj posmatrača ptica konstantno se povećava.

Procjenjuje se da u zemljama EU ima preko šest miliona ljubitelja posmatranja ptica, a u SAD čak oko 50 miliona ljudi. U Velikoj Britaniji, gdje je još daleke 1889. formirano Kraljevsko društvo za zaštitu ptica, danas ima tri miliona onih koji se bave proučavanjem ptica. Ornitolozi kažu da je posmatranje ptica u Velikoj Britaniji nacionalni sport.

Zbog posmatranja ptica neki pređu i 20.000 kilometara, dok je nama carstvo ptica na kućnom pragu. Nepunih pet kilometara od centra Ulcinja, nalazi se pravo malo bogatstvo prirode gdje možete kroz objektiv posmatrati zanimljivi život ptica.

Flamingosi u Solani borave svih 12 mjeseci

Za mnoge posjetioce Parka prirode u Ulcinju najljepši doživljaj je posmatranje flamingosa – ptica koje su simbol Ulcinjske solane.

Prema podacima Centra za zaštitu i proučavanje ptica, na prostoru solane živi oko 2.500 flamingosa. Ove harizmatične ptice žive u jatima, a slana jezera su njihovo omiljeno stanište.

U prirodi ništa nije slučajno – flamingosi su rijetke ptice koje mladunčad hrane mlijekom. Ptičije mlijeko je simbol raskoši i bogatstva, a flamingosi se zaista izdvajaju raskošnom pojavom. To je prvi utisak kad kroz objektiv dvogleda ili teleskopa posmatate kolonije flamingosa.

Po neobičnoj boji perja su i dobili ime, jer “flamingos” na španskom znači vatra. Njihove perje poprima ružičastu boju jer se hrane i vrstom rakova, a ta ishrana je bogata beta karotenom. Zanimljivo je da mužjaci imaju izražajnije boje perja, čak do nijansi crvene.

Foto: UL Info Portal

Flamingosi su interesantni i po tome što gotovo uvjek stoje na jednoj nozi. Neki naučnici smatraju da na taj način čuvaju toplotu tijela jer jednom nogom u vodi gube manje tjelesne toplote.

Ovu kao i brojne druge zanimljivosti o flamingosima možete otkriti na “Flamingos turi u Ulcinjskoj solani”.

 

 

Podijeli: