Filmsko platno sa tvrđave Forte Mare otišlo u staro gvožđe

Bioskopsko platno na tvrđavi Forte Mare, koje ga je „krasilo“ skoro 6 decenija, „skinuto“ je jutros i biće izrezano u staro gvožđe.

To je jedan u nizu neophodnih koraka koje je trebalo preduzeti budući da je lokalna uprava kandidovala tvrđavu za upis na listu svjetske kulturne baštine UNESCO.

Ipak, Herceg Festu, koji gazduje tvrđavama, nastojaće da do sljedeće sezone iznađu alternativno rješenje, kako ljetnje kino na kuli ne bi bilo ugašeno. Osim toga, Forte Mare je jedna od ključnih lokacija za projekcije tokom Filmskog festivala, kaže za Radio Jadran direktorica JUK Herceg Festa, Gordana Porobić Krcunović:

„Platno je izrezano na djelove i odlazi u staro gvožđe. Sa druge strane, grad ne smije ostati bez ljetnjeg bioskopa i moraćemo naći neko rješenje, vjerovatno platno montažno-demontažnog tipa“, kaže Porobić.

Uz to kako je još jednom istakla, sve izmjene koje je kula pretrpjela tokom posljednje dvije decenije, moraju biti anulirane. Između ostalog, sa pojedinih skalina skidaće se mermerni „slojevi“, zatim farba i beton sa unutrašnjih zidova, kao i ilustracije. Zbog toga je proteklih dana očišćeno zelenilo i korov sa zidina tvrđave.

Porobić Krcunović napominje da bi prema inputima stručne komisije ICOMOSA, morao da bude uklonjen i kiosk sa brzom hranom, koji se nalazi u dnu kule., uz Šetalište Pet Danica. Sporna je takođe i pumpna stanica za kolektor 50 m naprijed, koja bi takođe trebalo da bude dislocirana. Međutim, još uvijek se traži najbolje rješenje.

Ono što lokalna uprava prilikom vraćanja kule u prvobitno stanje mora da ispoštuje jeste, osim unutrašnjeg i spoljni izgled. Budući da je dio kule građen za vrijeme Austrougara, a dio za vrijeme Mlečana, u Herceg festu još ne znaju koje će „doba“ na kuli imati prioritet.

O svemu bi više trebalo da kaže stručna komisija ICOMOSA, koja je posjetu Kotoru najavila početkom septembra.

Iz Sekretarijata za kulturu ranije su Radiju Jadran kazali da će nastojati da se sastanu sa komisijom, koja ne dolazi namjenski u Herceg Novi, kako bi posjetu iskoristili za dalje inpute.

Podsjetićemo, Opština Herceg Novi je preko Nacionalne komisije za UNESCO kandidovala tvrđavu Forte Mare za upis na listu svjetske kulturne baštine. Kandidatura je upućena u okviru već postojeće nominacije “Venecijanska utvrđenja 16. i 17. vijeka”, koja je prošle godine prošla relevanta tijela i upisana na listu kao transnacionalna nominacija Crne Gore, Italije i Hrvatske.

Podijeli: