EU organizuje ekološku kampanju u CG

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar organizovaće narednih mjeseci niz aktivnosti posvećenih očuvanju životne sredine i zaštiti prirode.

Posebna pažnja, kako je saopšteno, biće posvećena čišćenju otpada, reciklaži, sadnji i upotrebi alternativnih načina prevoza.

„Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta Evropske unije, i jedan od najvećih izazova u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Zato ćemo obilježiti nekoliko važnih datuma na način da podstaknemo građane na akciju kojom, pojedinačno i svi zajedno, možemo učiniti da sjutra živimo u čistijoj, zdravijoj i još ljepšoj Crnoj Gori“, saopšteno je iz Delegacije EU u Podgorici.

U EU info centru početkom oktobra biće održano interaktivno predavanje za srednjoškolce na temu klimatskih promjena, na kome će iz prve ruke čuti praktične savjete kako da sami doprinesu smanjenju uticaja klimatskih promjena.

Kao doprinos razvoju ornitologije u Crnoj Gori, Evropska unija je podržala izradu priručnika za prvu pomoć pticama, prvog takve vrste na Zapadnom Balkanu.

Priručnik će u EU info centru biti predstavljen polovinom oktobra, povodom Svjetskog dana ptica selica.

„Zelene“ aktivnosti pratiće komunikaciona kampanja „Budi primjer. Uključi se!“ na društvenim mrežama i u tradicionalnim medijima. Cilj je zainteresovati građane za „zelene“ stilove života. Nosioci kampanje će biti pojedinci koji svojim primjerom pokazuju da je čuvanje i zaštita životne sredine pitanje izbora.

„Kampanjom ‘Budi primjer. Uključi se!’ ukazaćemo na činjenicu da svako od nas pojedinačno može doprinijeti zaštiti životne sredine, i bez velikog napora. Time što ćemo reciklirati naš otpad, zajedno sa komšijama očistiti park u blizini svoje zgrade ili posaditi drvo možemo mnogo učiniti za prirodu, a samim tim i za svoje zdravlje. Za našu kampanju smo odabrali sjajne mlade ljude koji već žive po ovom principu, i vjerujemo da će motivisati mnoge da im se u tome i pridruže“, navodi se u saopštenju.

Podijeli: