Erozija napreduje: Alarmantna situacija na Adi Bojani

Situacija na Adi Bojani je alarmantna i erozija veoma brzo napreduje, upozorio je direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović.

„Za sad dio ispred bungalova je nešto stabilniji, ali još nijesmo imali neke velike vremenske neprilike i jačeg juga da bi vidjeli kako će se ponašati plaža“, kazao je Đakonović za agenciju Mediabiro.

Prema njegovim riječima, kada naiđu zimske vremenske neprilike i jugo šteta na plaži će biti sigurno velika.

Đakonović je napomenuo da je Ministarstvo ekologije još prošle godine radilo studiju koja je pokazala da je deset odsto cjelokupnog ostrva nestalo.

„U posljednjih nekoliko mjeseci to je sigurno veća količina, ali će dodatna mjerenja pokazati koliko je zapravo Ade nestalo do sada“, kazao je Đakonović.

On je istakao da su sa Ministarstvom ekologije u stalnom kontaktu i da prate situaciju.

„Imali smo nekoliko sastanka, a posebno bih pomenuo sastanak koji je ovdje skoro odražan sa ekspertima iz Italije. U pitanju su eksperti baš za ovaj dio erozije i diskutovalo se o nekoliko vrsta rješenja“, rekao je Đakonović.

Foto: Mediabiro

Prema njegovim riječima, stručnjaci iz Italije dali su neka vrsta rješenja.

„Kratkoročna rješenja su ta da se odmah krene sa nasipima i formiranjem takozvanih vještačkih dina i u bliskoj budućnosti izgradnji drvenog napera koji će dati bolje rezultate od postojećeg“, zaključio je Đakonović.

Podijeli: