Ekolozi upozoravaju: Nasipi samo privremeno rješenje, Ada Bojana nestaje

Ulcinjski ekolozi upozoravaju na gubitak Ade Bojane zbog erozije. Vještačke dine su privremene mjera, dok se čeka trajno rješenje kojim bi se zaštitila Ada Bojana.

Pješčani nasipi štite kućice Ulcinjske rivijere da more ne prodre u njih.

Priroda je neumoljiva kažu ekolozi i sve više ugrožava Adu Bojanu.

Dželal Hodžić iz NVO “Zeleni korak“ kaže da je ušće nestalo, more prodrlo, tako da prijeti opasnost da objekti budu ugroženi.

„Očekivao sam da će ministri brže reagovati, njima je mjesto na terenu. Mogu da prisustvuju protestima, ali oni su vezani za prirodu“, kazao je Hodžić.

Vještačke dine privremena su mjera kojima se pokušava zaustaviti erozija Ade Bojane.

„Možemo reći da su intervencije urodile plodom i da su te vještačke dine dale rezulatata. Ove zime nismo imali gotovo nikakvih šteta, uspjeli smo da sačuvamo objekte koji su u prvoj liniji do mora“, kazao je Bojan Đakonović iz HTP Ulcinjska rivijera.

Nadležni kažu rade sve što je u njihovoj moći. Iz Uprave za vode ustupili su pijesak iz Bojane Morskom dobru. Čeka se, ipak, trajno rješenje, a u svemu pomažu eksperti za eroziju iz Beograda i Italije.

„Sve mjere koje se preduzimaju su u svrhu trenutnog očuvanja plaže do momenta kad budemo znali kako taj problem dugoročno da se riješi“, kazala je Vesna Bajović v.d. direktorice Uprave za vode.

Miljana Miljanić iz JP „Morsko dobro“ je istakla da priroda čini svoje.

„Svakodnevno službe za kontrolu ispred Morskog dobra su na terenu, kada ugledamo fotografije sa terena vide se promjene. Priroda čini svoje, negdje dobijamo, negdje gubimo. Monitoring pratimo sve to je od značaja za tu trajnu studiju“, kaže Miljanić.

Dok se čeka na trajno rješenje, za Ulcinjane je teško gledati kako more guta ostrvo.

„Intervencije su malo pomogle, a najviše nam je pomogao bog, jer nijesu bili vjetrovi veliki i jugo, inace, bi to pošlo dođavola. Mi imamo još mjesec, ne znamo što će biti od marta, aprila. Moramo nešto napraviti, ne možemo dozvoliti da dočekamo sezonu nespremni, a bićemo nespremni, ako plaže nestane“, kazao je Hodžić.

Koliko je situacija ozbiljna, govori da je u posljednjih 50 godina između lijevog i desnog rukavca Bojane, nestala površina pjeskovite plaže koja bi mogla da zauzme 60 prosječnih fudbalskih stadiona, pokazuje istraživanje Zavoda za hidrometeorolgiju i seizmologiju Crne Gore. I dok vrijeme vrijeme curi, ostrvo se svakim danom smanjuje.

Podijeli: