Država izdvaja nikad veća sredstva za obrazovanje

Ministar prosvjete Damir Šehović u intervjuu CdM-u kaže da se nijedna odluku u resoru na čijem je čelu ne donosi nepromišljeno, a posebno ističe da Crna Gora izdvaja nikad veća sredstva za obrazovanje i to ne zbog toga što novca ima na pretek, nego zato što je svjesna da je to najisplativija investicija na dugi rok. Šehović je naglasio i da u saradnji sa sindikatom, rade na unapređivanju položaja prosvjetnih radnika. Odgovarajući na tvrdnje da je u Ministarstvu prosvjete prisutno partijsko zapošljavanje Šehović poručuje da je očekivano da se ponekad javi negativna reakcija onih koji ne dobiju mjesto koje su priželjkivali, što je, kako dodaje, u krajnjem legitimno. Prema njegovim riječima ne može se svakome ugoditi, i dok god znate da radite najbolje za sistem u cjelini, i ne treba.

CdM: Kako komentarišete preporuku Zaštitnice ljudskih prava i sloboda Snežane Mijušković da Ministarstvo na čijem ste čelu preispita odluku o finansiranju Medrese i baletske škole Princeza Ksenija. Name, laička javnost kao i mnogi prosvjetni radnici smatraju da se 500.000 eura koje je dodijeljeno Medresi moglo iskoristiti za poboljšanje uslova rada u mnogim školama, kao i povećanju plata zaposlenih u prosvjeti?

Šehović: Nijedna odluka u resoru na čijem sam čelu se ne donosi na prečac i nepromišljeno, nego je rezultat ozbiljne analize. Ovo se jednako odnosi na vjerske škole, koje predstavljaju posebno osjetljivu kategoriju, kao i na nekoliko privatnih škola različitih profila, koje takođe imaju svoju ulogu u društvu, te kao takve obje kategorije zahtijevaju dužu elaboraciju.

Ipak, nezavisno od pojedinačnih Vladinih odluka u pogledu finansiranja bilo koje od tih škola, moramo da još jednom istaknemo važnu činjenicu da država izdvaja nikad veća sredstva za obrazovanje! I to ne zbog toga što novca ima na pretek, nego zato što je svjesna da je to najbolja i najisplativija investicija na dugi rok.

Tako je samo u prethodnoj godini, u kojoj su podsjećanja radi po prvi put uvedene besplatne studije na državnom univerzitetu Ministarstvo uložilo 1.700.000 eura u školsku infrastrukturu, dok je ove godine budžet za ulaganja u in-frastrukturu povećan za čitavih 20 odsto.

Paralelno sa tim, u saradnji sa sindikatom, radimo na unapređivanju položaja prosvjetnih radnika, putem nikad većih izdavajanja za rješavanje njihovih stambenih pitanja, preko po prvi put uvedenih nemalih nagrada za najbolje nastavnike, do traženja načina da se putem usaglašavanje Granskog kolektivnog ugovora sa zakonom povećaju i njihove zarade.

CdM: Da li postoje realne mogućnosti da dođe do povećanja zarada prosvjetnih radnika?

Šehović: Na različite načine se bavimo položajem prosvjetnih radnika. Kroz povećanje godišnjih izdvajanja za rješavanje njihovih stambenih potreba sa 450.000 na 600000 eura, što složićete se nije mali iznos. Znate da prosvjetni radnici nakon reforme nijesu ostajali bez posla, iako je bilo bojazni da hoće. Poznato je i da smo nedavno imali sastanak sa sindikatom na kome smo zaključili da je saradnja vrlo dobra, a nakon sastanka smo i jasno saopštili da je dogovoreno formiranje radne grupe koja će pripremiti predloge izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, sa ciljem usklađivanja sa zakonom, čime bi došlo i do određenog povećanja zarada prosvjetnim radnicima. Osim toga je dogovoreno da se zaposlenima u prosvjeti isplate jubilarne nagrade.  Cijenim da je vrlo vidno da se bavimo svim otvorenim pitanjima u obrazovanju, ne bježimo ni od jednog, i imamo vrlo konkretne rezultate.

CdM: Prošla je godina od implementacije reforme, kako ste zadovolji dosadašnjom realizacijom?

Šehović: Reformom smo napravili neke ozbiljne rezove i nijesmo očekivali da ne bude pitanja od strane zainteresovane javnosti. Ipak, opšta je ocjena da smo za samo godinu dana napravili nekoliko snažnih iskoraka, uključujući besplatne osnovne i master studije, obaveznu praksu na svim fakultetima, formiranje Fonda za talente putem koga će izuzetno velika sredstva biti podijeljenja u drugoj polovini godine, uvođenje engleskog jezika u vrtiće, rješavanje problema asistenata u nastavi, a posebno vraćanje značaja srednjim stručnim školama i uvođenje dualnog obrazovanja.

Dualno obrazovanje kao vid paralelno rada kod poslodavaca i edukacije u školi sada pokriva oko 500 učenika i skoro 200 poslodavaca, a čekali smo deceniju unazad na taj korak, kojim se povezuje tržište i obrazovanje.

I najvažnije, za nešto preko godinu dana umnogome smo razbili predrasude o srednjim stručnim školama, u koje sada idu i odlični đaci, koji su svjesni da stručne škole nude odlično obrazovanje, ali i veliku mogućnost za brzo zaposlenje ili pokretanje spostvenog biznisa Ima tu još puno rezultata, ali samo da su ovi koje sam sad nabrojao, dovoljno je da Reformu možemo ocijeniti vrlo plodonosnom.

CdM: Od kako vodite Ministarstvo prosvjete često Vas po medijima prozivaju opozicione strukture i nezadovoljni prosvjetni radnici da ste skloni političkom zapošljavanju. Kakav je Vaš stav o tome?

Šehović: Vodim resor sa oko 13.000 zaposlenih, zbog čega sam zajedno sa svojim saradnicima u stalnoj komunikaciji sa brojnim kandidatima za nekoliko stotina direktorskih mjesta u školama. Potpuno je očekivano da se ponekad javi negativna reakcija onih koji ne dobiju mjesto koje su priželjkivali, što je u krajnjem legitimno.

Baš kao što je i legitimno da ja načinim zakonit izbor za koji cijenim da je najbolji za obrazovni sistem, za koji sam inače najodgovorniji, a jedino takve izbore i pravim.

Ne možete svakome ugoditi, i dok god znate da radite najbolje za sistem u cjelini, i ne treba.

CdM: Koje novine Ministarstvo prosvjete planiraju narednom periodu?

Šehović: I u periodu pred nama ćemo jako voditi računa o ulaganju u infrastrukturu škola, jačati funkcionisanje srednjih stručnih škola, dok ćemo uz pomoć novoformirane Agencije za kvalitet raditi na daljem unapređenju visokog obrazovanja.

Ono što je pak prvi veliki potez od septembra, jeste operacionalizacija Fonda za kvalitet i talente koji smo osnovali zakonodavnom reformom. S tim u vezi nas čeka kampanja vezana za Fond, kako bi se prijavio što veći broj učenika, nastavnika i škola, a sve odluke sa tim u vezi donosićeemo u saradnji sa predstavnicima Sindikata, CANU i drugim ozbiljnim partnerima. Pojedinačne nagrade iz fonda za djecu će iznositi do 2.000 eura, i tu ništa nećemo prepustiti slučaju.

Uz dalju implementaciju Reforme na svim nivoima obra-zovanja, i komunikaciju sa Sindikatom, sigurno da je još dosta posla pred nama.

Aleksandra Obradović

Podijeli: