Drvo mira opet okupilo Barane: Starobarska čaršija ponovo domaćin Maslinijade

U čast masline, najstarijeg drveta na jadranskom području danas je u starobarskoj čaršiji počela dvodnevna manifestacija-Maslinijada.

Foto: Vladana Vojinović

Domaćini su i ove godine potvrdili opravdanost sintagme „maslina je ime Bara“.

U godini koja na žalost nije bila najbolja po rodu, maslinari suočeni sa problemima zbog malih količina maslina, uspjeli su i na ovoj Maslinijadi da na oko 80 štandova ponude bogat i raznovrstan asortiman proizvoda od masline.

Foto: Vladana Vojinović

Kao i svake godine, degustacija izloženih proizvoda sa štandova je besplatna. Niz starobarsku čaršiju postavljeni su koloritni, prelijepo aranžirani i dekorisani štandovi na kojima su se mogle vidjeti masline i različiti proizvodi od ovog voća.

Foto: Vladana Vojinović

Tu su izložena i razna ulja, a kroz čaršiju se širio miris priganica, tulumbi, baklava, zeljanice, tufahija, tespišta i kadaifa.

Foto: Jedro.me

Manifestaciju je pred brojnim Baranima i gostima iz okruženja svečano otvorio predsjednik opštine Bar Dušan Raičević.

Prvi čovjek Bara je podsjetio da je maslina vijekovima mirila, okupljala i hranila ljude ovog kraja.

“Maslinijada ponosno slavi tradiciju maslinarstva. To je najznačajnija privredna grana, a Stara maslina na Mirovici svjedoči o hiljadama godina dugoj tradiciji malsinarstva na ovom području”, dodao je on.

Foto: Jedro.me

Organizatori su dodijelili dvije nagrade za najbolje održavani maslinjak. Prva, koju dodjeljuje Fondacija „Miodrag Mili Martinović”, pripala je Željku Đuroviću, a druga koju dodjeljuje NVO „Maslinijada” Miloradu Novakoviću.

Dodijeljene su i tri nagrade za mladi zasad. Prva, koju dodjeljuje porodica Laza i Seke Božović, pošla je u ruke Milanu Markoloviću, druga Mahmutu Durakoviću, a treća Sabriji Barjaktaroviću.

Foto: Jedro.me

Kako i prethodnih godina, Maslinijadu će pratiti sadržajan kulturno-umjetničkom program, u kome učestvuju sarajevska Divanhana, Etno grupa Zora, Padrino bend, rok sastav Akademija, Pljevaljski tamburaši, Kafanski biseri i Alen Asović, kao i KUD Jedinstvo i KUD Rumija.

Podijeli: