DANI EVROPSKE BAŠTINE: Zaigrali oro na gumnu na Ivanovim koritima

Nacionalni parkovi Crne Gore organizovali su događaj pod nazivom „Crnogorski oro“ u NP Lovćen, na gumnu ispred Crkve Sv. Preobraženja na Ivanovim koritima, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture.

„Odgovarajući na temu ovogodišnje proslave Dana evropske baštine – Umjetnost i zabava: baština na pozornici, željeli smo da prvenstveno oživimo našu prošlost i tradiciju. Kroz izvođačko-umjetničku dimenziju, u prirodi, Kulturno-umjetnički ansambl „Njegoš“ sa Cetinja, na autentičnoj pozornici – gumnu, koje je oduvijek bilo mjesto zbora, dogovora i narodnih igara, izveo je „Crnogorski oro” kao dio igračke tradicije Crne Gore,“   kazala je Snežana Vukotić etnolog u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore i ujedno autorka programa koji je realizovan u NP Lovćen.

Osim njih nastupio je i guslar Stevan Čavor svirajući na tradicionalnim muzičkim instrumentima guslama i diplama, a stihove iz „Gorskog vijenca“ govorio je glumac Zoran Vujović.

Ovaj događaj podrazumjevao je upoznavanje, prvenstveno mladih, sa tradicionalnom narodnom igrom kola, kao dijelom narodne umjetnosti, ali isto tako i popularizaciju igračke tradicije Crne Gore.

Direktor NP Lovćen Veselin Živanović istakao je značaj organizovanja programa „Crnogorski oro“ na Ivanovim koritima, u cilju promocije etnografske baštine ovog zaštićenog područja.

„U narednom programu upravljanja nastojaćemo da što više pripremimo ovakvih i sličnih aktivnosti kako bi doprinijeli edukaciji mladih i njihovom upoznavanju sa tradicijom i običajima.“

Zainteresovani posjetioci imali su priliku da i sami učestvuju u igri, jer su članovi KUD „Njegoš“ tokom trajanja događaja pokazali osnovne igračke korake kola.

Manifestacija „Dani evropske baštine“, pokrenuta je u cilju promocije zajedničke evropske baštine, 1985. godine u Francuskoj. Manifestacija se obilježava u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, podstiče istraživanja bogate i raznolike kulture sa ciljem promocije, ali i zaštite njenih jedinstvenih vrijednosti. Ona takođe upućuje na uključivanje svih segmenata društva u principe zaštite i očuvanja kulturnih dobara, te prenošenje znanja i iskustava, koja bi doprinjela da se nasljeđe učini dostupnim i interesantnim svim generacijama kao iskustvo.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je i ranijih godina uspješno učestvovalo u obilježavanji ove značajne manifestacije, koja se organizuje na prostoru cijele Evrope.

Podijeli: