Crnogorskom kuvaru najveće svjetsko priznanje

Crnogorski kuvar Vuksan Vuko Mitrović postao je počasni, doživotni član Svjetske asocijacije kuvara (WACS), a to naveće priznanje u svijetu gastronomije, koje mu je dodijeljeno u Maleziji sredinom jula, sastoji se od mača, lente i značke.

Mitroviću je, kako je saopšteno na pres konferenciji nevladine organizacije (NVO) Udruženje šefova kuhinja Crne Gore, priznanje počasnog, doživotnog člana Svjetske asocijacije kuvara dodijeljeno na Svjetskom kongresu šefova kuhinja, na kojem je prisustvovalo 1.000 kuvara iz 124 države.

Mitrović je kazao da je velika čast izaći na binu “dok najbolji svjetski kuvari aplaudiraju i odaju priznanje vašem djelu”.

“Prvi put ova lenta dodiljena je 1928. godine Escoffieru, koji je otac modernog kuvarstva. Od tada do danas je 140 kuvara dobilo takvu lentu. Sama vrijednost mi daje za pravo da budem ponosan što je Crna Gora ušla u tako mali broj priznatih kuvara”, istakao je Mitrović.

On je rekao će se nagrada, od sada, dodjeljivati svake četvrte godine, a da će kriterijumi biti još strožiji i da je, kako je rekao, nagrada zato još vrijednija.

“To je jedna ogromna armija. Donose se odluke za naredne četiri godine, a svake dvije godine se dopunjuju odluke o tome šta će biti bitno naredne četiri godine. U kuvarstvu se mijenjaju standardi, to je cijela jedna nauka. Mijenjaju se načini ishrane, postavljaju se nove teze o kuvarstvu”, naveo je Mitrović.

On je pojasnio da ga je za tu nagradu kvalifikovalo više od 100 priznanja koje je dobio u toku života.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ćazim Hodžić ocijenio je da je veliki uspjeh Crne Gore da ima kuvara koji je među 40 najboljih u svijetu.

“Ova nagrada je vrlo značajna za Crnu Goru, naročito u oblasti turizma. Postoje specijalni turisti koji obilaze mjesta kako bi probali hranu i to je elitni turizam”, pojasnio je Hodžić.

On je ocijenio da Mitrović svakodnevno mukotrpnim radom ulaže u nove generacije.

„To će biti jedna nova strana naše države. Očekujem da ćemo narednih godina biti jedna mala država, koja će biti važan faktor u regionu“, rekao je Hodžić.

PR Nacionalne turističke organizacije Nina Vukčević kazala je da je Crna Gora tim priznanjem “„ušla na velika vrata” u svijet gastronomije.

“Svojom veličinom i ekonomskom snagom, mala Crna Gora ulaže velike napore da se probije u svijet razvijenih. Najbliža tom cilju je, u oblasti turizma i njime inicirana, proizvodnja hrane”, rekla je Vukečević.

Ona je istakla da je gastronomija jedan od najvažnijih faktora za razvoj turizma.

Sekretar Udruženja šefova kuhinja Crne Gore, Bogdan Krsmanović, poručio je da ljude, poput Vuka Mitrovića, koji su predstavili Crnu Goru svijetu, “moramo čuvati i učiti od njih”.

“Ovo priznanje je kruna našeg zajedničkog rada. Nagrada za životno djelo u ovako maloj državi, za koju vjerovatno ne zna veliki broj učesnica WACS-a, činjenica je da svi treba da budemo srećni i zadovoljni”, rekao je Krsmanović.

On je istakao da je Mitrović pravi primjer kako treba da se edukuje kuvar, da napreduje i prenosi znanje.

Podijeli: