Crnogorskim studentima godišnje dostupno 330 stipendija

Značaj programa mobilnosti za usavršavanje studenata i akademskog osoblja je nemjerljiv, a iz Ministarstva prosvjete poručuju da su mogućnosti velike. Godišnje, stipendije, odnosno studijske boravke u okviru programa mobilnosti u kojima učestvuje Crna Gora dobija oko 230 crnogorskih studenata, dok stipendije stranih vlada dobije oko 90 studenata, što je i prosjek za posljednjih par godina.

Ilustracija

“Želimo da istaknemo značaj programa akademske mobilnosti, u nadi da će što veći broj mladih ljudi imati priliku da period školovanja provedu na nekom od prepoznatih ustanova visokog obrazovanja u inostranstvu”, kazala je Dnevnim novinama Nada Vuksanović, koordinator za CEEPUS program mobilnosti.

Kao najznačajniji multilateralni program, dodaje, izdvaja se CEEPUS (Centralnoevropski program univerzitetske razmjene) koji u Crnoj Gori koordinira i administrira Ministarstvo prosvjete. U njega su uključene Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Univerzitet u Prištini/Kosovo, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

“U 2017/18 godini CEEPUS i bilateralnu stipendiju za studijski/istrazivački boravak je dobilo 90 studenata, istraživača i nastavnog osoblja iz Crne Gore, a u našoj zemlji je u okviru CEEPUS programa boravilo 60 studenata i profesora”, istakla je Vuksanović.

Ona objašnjava da CEEPUS program, kao i bilateralni programi mobilnosti pružaju mogućnost crnogorskim studentima da jedan ili dva semestra provedu na nekom od univerziteta u zemlji članici programa saradnje. Prema njenim riječima, to je prilika mladim istraživačima da učestvuju u zajednickim naučno-istraživačkim projektima i nastavnom osoblju da budu angažovani kao gostujući predavači.

Pored CEEPUS-a, dostupni su i programi mobilnosti koji se realizuju po osnovu potpisanih bilateralnih sporazuma. Takođe, redovno se oglašavaju konkursi za stipendije stranih vlada, za koje se prijavna dokumentacija dostavlja Ministarstvu prosvjete, u kojem se vrši provjera ispunjenosti uslova i ispravnosti dostavljenih dokumenata, nakon čega slijedi, po pravilu, formiranje mješovitih komisija i izbor kandidata. Stipendije za kompletan ciklus studija svake godine uglavnom dodjeljuju Kina, Turska, Ruska Federacija, Mađarska, Slovačka, Italija, Grčka, Japan, Rumunija…

“Kada je riječ o stipendijama stranih vlada, o kojima Ministarstvo prosvjete biva obaviješteno diplomatskim putem, uglavnom se radi o stipendijama za kompletan ciklus studija (dodiplomski, postdiplomski Ili doktorski studijski programi). Ove stipendije podrazumijevaju pripremnu godinu za učenje jezika zemlje u kojoj se realizuje nastava”, ističe Vuksanović.

Podijeli: