Crna Gora sljedeća članica Evropskog patentnog zavoda

Crna Gora je kontinuirano snažno posvećena usklađivanju nacionalne regulative sa evropskim i međunarodnim pravnim sistemom, kao i modernizaciji patentnog sistema, te je administrativni savjet Evropskog patentnog zavoda na današnjoj sjednici jednoglasno donio odluku o pristupanju Crne Gore Evropskoj patentnoj konvenciji.

Kako je saopšteno iz Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore, na sjednici je pozdravljen njihov značajan progres u toj oblasti.

“Administrativni savjet je podcrtao da je Evropska komisija, prepoznajući dobar progres u poglavlju 7 – Intelektualna svojina, visoko ocijenila Crnu Gora u izvještajima za 2016. i 2017. godinu. Takođe, potpisivanjem Evropske patente konvencije Crna Gora će ispuniti još jednu obavezu iz procesa pristupanja EU”, ističe se u saopštenju.

Pored zvaničnika Evropskog patentnog zavoda, snažnu podršku i pohvale progresu Crne Gore i čestitke na njenom budućem članstvu u EPO saopštili su i predstavnici Zavoda za intelektualnu svojinu Evropske Unije (EUIPO) i direktori zavoda drugih zemalja, prije svega iz regiona.

“Jednoglasna odluka Administrativniog savjeta, koga čine svih 38 zemalja članica Evropskog patentnog zavoda, snažno je pozdravljena od svih prisutnih”, navodi se u saopštenju.

Direktorica Zavoda za intelektualnu svojinu, Valentina Radulović Šćepanović, istakla je da je pristupanje Evropskoj patentnoj konvenciji kruna procesa harmonizacije patentnog sistema Crne Gore sa jedinstvenim i usaglašenim sistemom za zaštitu patenata u Evropi.

“Itovremeno, to je početak novog kvaliteta, kome je Crna Gora težila svih ovih godina, ulažući ogroman trud za njegovo dosezanje”, dodala je Radulović Šćepanović, zaključujući da je ubijeđena da će naša zemlja biti posvećena, odgovorna i inicijativna država članica Evropskog patentnog zavoda “na dobrobit brojnih zajedničkih vrijednosti koje dijelimo”.

Podijeli: