Crna Gora i Slovenija finansiraju 30 zajedničkih naučnoistraživačkih projekata

Mješovita komisija za naučnu i tehnološku saradnju između Crne Gore i Slovenije potpisala je 6. jula u Ministarstvu nauke Protokol, kojim se odobrava 30 projekata za finansiranje u naredne dvije godine.

Iz Ministarstva nauke su saopštili da su Protokol potpisali načelnik Službe za medunarodnu saradnju i evropske poslove u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i sport Slovenije, Tit Neubauer, i sekretarka crnogorskog Ministarstva nauke, Smiljana Prelević.

“Nakon evaluacije i dostupnog budžeta dvije zemlje, Mješovita komisija za naučnu i tehnološku saradnju između Crne Gore i Slovenije, od prijavljenih 45, za finansiranje je odobrila 30 projekta, usaglasila i potpisala Protokol”, navode u Ministarstvu.

Naučnoistraživački projekti će se realizovati u vidu zajedničkih posjeta istraživača iz Crne Gore i Slovenije.

“Ministarstvo nauke će za svaki projekat obezbijediti sredstva u iznosu od 1.000 eura za crnogorski tim, a Javna agencija za istraživačku djelatnost će obezbijediti sredstva u iznosu od 1.000 eura za slovenački tim”, rekli su u Ministarstvu.

Članovi Mješovite komisije iz Slovenije održali su ranije danas sastanak i sa ministarkom nauke Sanjom Damjanović, na kojem je bilo riječi o Protokolu, kao i izvanrednoj naučnoj saradnji koju dvije zemlje imaju.

Datum početka realizacije projekta je 1. avgust, a datum završetka 31. jul 2020. godine.

Podijeli: